Descoperire arheologică pe traseul Autostrăzii Sebeș - Turda. Așezare umană din epoca fierului

Descoperire arheologică pe traseul Autostrăzii Sebeș - Turda. Așezare umană din epoca fierului

Muncitorii care lucrează pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș - Turda au descoperit, în timpul săpăturilor efectuate în zona Ciumbrud, urme ale unei așezări umane ce datează din prima epocă a fierului, respectiv Hallstatt. 

Arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au precizat, pentru Alba24, că este vorba despre trei situri arheologice, în care s-au descoperit două complexe de incinerare, un vas care probabil a servit ca și ofrandă și o groapă de provizii.

Complexul recent scos la suprafață pe marginea drumului județean 142L, între Ciumbrud și Sâncrai, este datat în jurul anului 1.000 înainte de Hristos. „Este vorba despre două complexe funerare aparținând primei epoci a fierului, Hallstatt. Zona aceasta este destul de săracă, suntem în zona de periferie a localității hallstattiene”, a declarat arheologul Gabriel Balteș. 

„Am mai descoperit ceea ce ține de o locuință, o groapă de provizii transformată în groapă de gunoi apoi și am cercetat încă un complex în care am identificat un vas așezat pe fundul unei gropi. Probabil a rămas fie ca ofrandă, fie că era spart. Mai avem niște complexe pe care le cercetăm”, a spus arheologul.

Hallstatt este numele convențional al primei perioade a fierului, denumită astfel după localitatea cu același nume din Austria. Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea și al V-lea î.Hr. Principala invenție a epocii este metalurgia fierului. 

Autostrada Sebeş - Turda însumează 70 km şi va costa peste o jumătate de miliard de euro, proiectul fiind împărţit în patru loturi. Iniţial toate loturile de la A10 au avut ca termen de dare în folosinţă 2016, dar s-au produs întârzieri din cauza lipsei avizelor obligatorii pentru construire.

Loturile 3 şi 4, pe traseul Turda - Aiud, au fost inaugurate în vara lui 2018. Loturile 1 şi 2, dintre Aiud și Sebeș, sunt promise pentru anul acesta, însă organizațiile de infrastructură sunt de părere că termenul realist este 2020. 

Autostrada Sebeș - Turda

Lot 1 - 17,0 km - de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti - Pomponio 
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 - 24,3 km - de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 - 12,5 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct - Porr Bau 
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

Comenteaza