Dezastrul ecologic de pe lacul Beliș: Primăriile permit oamenilor să arunce gunoaiele în spatele curții, unde e pârâu

Dezastrul ecologic de pe lacul Beliș: Primăriile permit oamenilor să arunce gunoaiele în spatele curții, unde e pârâu
| Foto: Facebook Romsilva

Lacul Beliș a fost complet acoperit de gunoaie, iar voluntarii au strâns 3500 de saci într-un week-end fără ca primarul să mişte un deget pentru a-i ajuta. Dar cum s-a ajuns la marea de gunoaie de pe lacul Beliş? Tocmai primăriile contribuie la acest dezastru ecologic. 

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat la Digi24 că situații cum este cea din zona lacului Beliș, care a ajuns să fie acoperit complet de gunoaie sunt peste tot în țară acolo unde nu există servicii de salubritate, deși primarii au aceste obligații, ceea ce intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri .

"Se întâmplă asta, pentru că în amonte, primăriile aruncă sau permit cetățenilor să arunce deșeurile în spatele curților, unde ai un pârâu, unde accesul e mai greu și unde nu te vede lumea. Asta se întâmplă de facto în toată România și în zona montană, unde nu există servicii de salubritate, cu toate că obligația revine primarilor.

Avem controale în țară și am primit imagini de la astfel de depozitări ilegale masive, mii de metri cubi (...) într-o zonă umedă, care ar trebui redată turismului sau agriculturii.

Autoritatea locală nu spune nimic deocamdată, dar faptul că nu avem servicii de salubritate intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri din România și a unor primari și trebuie să ne uităm cum putem amenda acești primari. (...) e impardonabil", a spus Berceanu.

Întrebat care e cuantumul amenzilor care pot fi aplicate în astfel de situații, șeful Gărzii de Mediu a răspuns: "Să zicem că 100.000, o suportă comunitatea locală, o amendă pe primari e 500 de lei. Cum putem compara lucrurile astea? Primarul ar trebui să se implice, să avem pârghii asupra primarului." 

Comenteaza