DIASPORA VOTEAZĂ. Cozi interminabile în marile oraşe europene: "Lucrurile au scăpat de sub control"

DIASPORA VOTEAZĂ. Cozi interminabile în marile oraşe europene:
Pentru a fi siguri că vor ajunge la urne, zeci de mii de români stabiliţi în diaspora au ieşit încă de la ora deschiderii secţiilor de vot în stradă, cu speranţa că vor apuca pună ştampila pe candidatul ales. Situaţia se arată, însă, critică, iar în mai multe oraşe europene, precum Londra, Viena, München şi Torino, cozile au devenit, deja, interminabile.

VOT PREŞEDINTE 2014: La Viena, românii au ieşit în stradă încă de la ora deschiderii urnelor. Cei ma matinali dintre ei au fost mai norocoşi şi au reuşit, după câteva ore de aşteptări, să voteze. Chiar dacă, după cum spun aceştia, treburile se mişcă mai rapid decât în primul tur, românii care au deschis secţiile tot au fost nevoiţi să aştepte 3-4 ore pentru a vota, în urma lor formându-se o coloană interminabilă.

"Erau 7 sau 8 cabine de vot , dar nu se putea vota simultan în mai mult de 4. Durează până verifica declaraţia.. Oricum, din cate am înţeles merge un pic mai repede ca data trecuta. Noi am avut noroc ca am ajuns la 7 si 10 , dar aşa coadă mare s-a facut dupa noi... Oricum am stat aproape 3 ore", a scris pe facebook Iulia Matei, studentă în Viena.

Altă capitală europeană, aceeaşi situaţie. La Londra, coada pentru vot se întinde pe mai mult de cinci străzi. "Am ajuns pe la 8 si un sfert si era deja coada ce ]ncercuia toata Belgrave Square. S-a unit capătul cozii cu începutul! Ies rezidenţii şi se miră că se stă la coadă la vot. Mai avem vreo doua străzi, cam încă 2 ore", menţionează pe o reţea de socializare altă româncă.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Nici în unele oraşe din Germania situaţia nu arată prea bine. Mii de români stau în stradă în Munchen şi îşi aşteaptă rândul. Coada interminabilă îi face, însă, pe aceştia să-şi piardă speranţa că vor reuşi să îşi exprime votul şi se reorientează spre alte oraşe. "La München e aproape imposibil de votat! Daca aveti posibilitatea recomand sa faceti o excursie la Praga! Ne vedem acolo!", transmite Stefan Vuza.

La Munchen, românii s-au aşezat  încă de aseară la rând, în faţa secţiei de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. Însă în dimineaţa zilei scrutinului coloana de români a nevenit interminabilă.

"În urmă cu câţiva ani nici mie nu îmi păsa prea tare. Mi-am schimbat părerea cu timpul. Conteaza. Fiecare. Dragi prieteni nehotărâţi de acasă, schimbarea nu va veni din Paris, Roma, Madrid sau München, aşa cum n-au venit nici americanii atunci cand românii îi aşteptau. Trebuie schimbată această mentalitate tipic românească. Trebuie acţionat, nu stat şi aşteptat. Nu o să schimbe nimeni, nimic, în afară de voi. Contează doar să vreţi. Noi vrem pentru voi de la mii de kilometri distanţă. Stând chiar şi la coadă.", a transmis Radu Neag, un clujean stabilit în Munchen. 

Şi la Torino, în Italia, situaţia este una critică. "Lucrurile au scapat de sub control. La Torino, la ora 8.30, coada era de peste 1 km. Am pierdut număratoarea peste 5000 mii de romani" scrie Adrian Chifu pe facebook. Aici, protestele deja prind contur, întrucât românii au început să de revolte, scandând mesaja precum "Vrem să votăm!".

Vezi AICI ce se întâmplă în Torino!

Comenteaza