Din arest, înapoi în fotoliul de primar

Din arest, înapoi în fotoliul de primar
Prefectura Cluj girează repunerea în funcţie a primarului din Călăţele, arestat preventiv după ce Direcţia Naţională Anticorupţie l-a prins în flagrant în timp ce primea mită 5.000 de euro.

Primarul Petru Toadere, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu executare, vrea să-şi recupereze poziţia în fruntea comunei Călăţele. Consiliul Local Călăţele se întruneşte astăzi pentru a hotărî repunerea sa în funcţie. Toadere l-a somat pe actualul viceprimar să-i predea biroul şi maşina de serviciu, în baza unei adrese a prefecturii, care îi susţine pretenţiile.

"El (Toadere - n. red.) a venit miercuri la mine cu o adresă de la prefectură şi mi-a spus ca în 5 minute să adun personalul şi să-i dau cheile de la birou şi de la maşină. Stai, mă, Petrică, i-am spus, că pe noi prefectura nu ne-a înştiinţat de decizia asta. Nu s-a primit nici o comunicare oficială. Vrea să facă haos, cum era şi înainte să fie arestat. Din partea mea, şi mâine să vină în primărie", a declarat viceprimarul Vasile Tripon, cel care de la arestarea în 2009 a primarului a exercitat şi prerogativele postului rămas vacant. Viceprimarul ameninţă că, în cazul în care Toadere va fi reînscăunat, el se va retrage din trei proiecte europene, al căror titular este, în valoare de circa 15 milioane de euro. "Sunt curios ce autoritate europeană şi naţională o să-i dea girul unui primar anchetat pentru corupţie să continue aceste proiecte. Sunt proiecte pentru canalizare, apă, cămine noi, unele în derulare, altele în faza de licitaţie pe execuţie. Prefectura uită că în 2009 Primăria Călăţele avea datorii de 4,5 miliarde de lei, iar Curtea de Conturi a constatat lipsa a 2 miliarde", a mai spus Tripon.

Petru Toadere are la purtător o adresă în care prefectura menţionează că "suspendarea durează pe timpul anchetării" şi, deşi a fost condamnat de Tribunalul Cluj în februarie 2011 la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, sentinţa nu este definitivă. Primarul cu pretenţii a făcut şi un an de arest preventiv, în urma unui flagrant organizat de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj şi a fost eliberat în ianuarie anul acesta de Curtea de Apel. "Consilierii locali pot să refuze colaborarea cu primarul. Asta este legea. Nu e normal ca el să se întoarcă pe aceeaşi poziţie de pe care a fost prins ca făcând acte de corupţie. Teoretic, el îşi poate continua activitatea infracţională", a spus prefectul Florin Stamatian.

Potrivit legii care reglementează funcţionarea administraţiei locale, mandatul primarului încetează în cazul în care "a fost condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privată de libertate" (art. 72 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale - n.red) Petru Toadere a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie de patronii unei societăţi care exploata cariera de piatră din localitate. Primarul le-a cerut oamenilor de afaceri bani pentru a-i ajuta să obţină avize de la alte instituţii. Tot el a permis în 2008 societăţii Spageromixt să înceapă exploatarea, deşi nu deţinea nici măcar certificat de urbanism. În cererea de arestare procurorii arătau că în perioada noiembrie-decembrie 2009 primarul ar fi pretins 10.000 de euro de la două persoane care l-au denunţat. În decembrie 2009 procurorii au organizat un flagrant, când primarul a primit suma de 5.000 de euro, promiţând că are influenţă la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj şi că-i va ajuta pe cei doi afacerişti să obţină avize pentru scoaterea din circuitul silvic a unor terenuri cu vegetaţie forestieră.

Creierul operaţiunii "Bacul xeroxat", un consilier judeţean - repus şi el în funcţie

Consilierul judeţean Ilie Cornoiu, şeful Comisiei de examen de la Grupul Şcolar "Alexandru Borza", unitatea unde s-au descoperit anul trecut 42 de lucrări de limba şi literatura română trase la xerox, este în continuare judecat pentru că în calitate de preşedinte de comisie la bacalaureat ar fi primit mită 4.200 de euro de la trei directori de şcoli pentru a le facilita schimbarea unor lucrări după predarea acestora către comisie. Cu toate acestea, el şi-a reluat locul în Consiliul Judeţean Cluj şi la catedră (este profesor universitar la USAMV - n. red.), în ianuarie 2011, după ce a fost eliberat din arestul preventiv.

 

Comenteaza