Din nou blocuri între case la Cluj

Din nou blocuri între case la Cluj
După ce fenomenul blocurilor între case a slutit cartierele istorice ale Clujului, practica ce părea stopată în ultimul timp a revenit în forţă, chiar în cartierul construit de austrieci după modelul Graz, Andrei Mureşanu.

Proiectul autorizat al noii clădiri de pe strada Gheorghe Doja prevede "două case unifamiliale cuplate", însă imobilul de două etaje prezintă semnalmentele unui bloc cu şase apartamente: o casă a scării în mijloc şi deschideri simetrice pe faţadele fiecărui nivel. Configuraţia geamurilor şi a uşilor nu mai corespunde cu cea de pe planşe, lucru recunoscut de beneficiarul clădirii, care însă spune că "lucrează" acum la notarea modificărilor în actele de autorizare.

Noua construcţie îi îngrijorează pe mai mulţi locatari de pe străzile Ady Endre, Iosif Vulcan şi Gheorghe Doja, cu ale căror proprietăţi se învecinează. "Am început să mă agit după ce am văzut că au lăsat goluri mari pentru geamuri şi balcoane către curtea mea. Am luat legătura cu proiectantul clădirii, care mi-a trimis planşele după care a fost avizat proiectul de două locuinţe unifamiliale cuplate. Se poate observa cu ochiul liber că zidurile actuale construite zilele astea nu mai au nicio legătură cu proiectul. De asemenea, există o casă a scării centrală, în mijlocul imobilului, care mă duce cu gândul la un bloc de vreo şase apartamente minim. La stadiul actual încă mai poate fi readusă compartimentarea la ceea ce a aprobat primăria", spune H.B., care locuieşte în spatele proprietăţii pe care este şantierul. "Construcţia nu se încadrează arhitectural şi nu este în spirit cu ceea ce înseamnă cartierul de case şi vile Andrei Mureşanu. Aşa cum se vede de la mine din curte, este o monstruozitate care scade valoarea celorlalte proprietăţi din jur", afirmă Tiberiu Fărcaş, locatar de pe strada Iosif Vulcan. Un alt aspect care îi nemuţumeşte pe vecini este faptul că în curtea imobilului în construcţie se amenajează parcări, cu toate că într-un răspuns al Comisiei Monumentelor Istorice se arată că "s-a impus respectarea specificului de construire din zonă, cu construcţii în partea din faţă a terenului, către stradă, şi restul terenului liber pentru grădină şi spaţii verzi". Cartierul Andrei Mureşanu se află pe lista obiectivelor protejate de Comisia Monumentelor Istorice.

Imobilul controversat este deţinut de firma Hannah Invest SRL, care, potrivit informaţiilor de la Ministerul Finanţelor, are ca obiect de activitate "lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale". Firma este deţinută în proporţii egale de Csaba Gyori şi Adrien Poptelecan, ultimul fiind prezent la şantier când echipa ZIUA de CLUJ a fost în zonă. "În imobil vom locui eu şi asociatul meu. Sunt două locuinţe de circa 300 de metri pătraţi fiecare", ne-a spus Poptelecan. Acesta a recunoscut că proiectul iniţial a suferit modificări la acest stadiu al construcţiei. "Am angajat un designer nou, care mi-a expus unele idei ce mi-au plăcut. Sunt modificări la una dintre faţade", a precizat Poptelecan. Întrebat de reporterul ZIUA de CLUJ care vor fi funcţiunile fiecărui nivel din propria casă, Poptelecan nu a putut da un răspuns clar, motivând că a fost preocupat mai mult de ridicarea construcţiei.

Reprezentanţii firmei de proiectare Bogart Construct spun că beneficiarul riscă amendă pentru nerespectarea proiectului avizat. "A angajat un designer pentru interior, care îi bagă în cap idei. I-am făcut un proiect foarte frumos şi ne-am chinuit doi ani să obţinem avizul de la Comisia monumentelor. Le-am zis să revină la proiectul nostru, căci, dacă nu-l respectă, nu primesc luarea în folosinţă. Riscă amendă de la primărie plus obligarea să revină la ce este autorizat", a precizat administratorul Bogart, inginerul Bogdan Petrina. Atenţionat că în urma modificărilor construcţia ar putea să nu fie recepţionată de comisia de specialitate a primăriei, Poptelecan a replicat că "acum lucrez la asta".

Comenteaza