Directorul Sahia-Film, Dan Mocănescu, demis din cauza managementului defectuos

Directorul Sahia-Film, Dan Mocănescu, demis din cauza managementului defectuos
Directorul Sahia-Film, Dan Mocănescu, a fost înlocuit din funcţie, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie al societăţii, din cauza managementului defectuos, au declarat astăzi pentru Mediafax reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Dan Mocănescu a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că unul dintre sediile studioului, din zona bucureşteană Aviatorilor, este ocupat abuziv, dar şi că el a primit recent o înştiinţare de eliberare din funcţie semnată de o persoană necunoscută şi nu de ministrul Culturii.

Acesta a spus că, pe 24 noiembrie, a primit o înştiinţare prin care era anunţat că este revocat din toate funcţiile pe care le deţinea la Sahia-Film. Potrivit lui, respectiva înştiinţare era semnată nu de ministrul Culturii, Puiu Haşotti, ci de o doamnă pe care nu o cunoaşte, numită Georgiana Grigore. Deşi Mocănescu a solicitat ministerului Culturii, în mai multe rânduri, să îi explice situaţia, nu a primit niciun răspuns.

Mai mult, Mocănescu a spus că unul dintre sediile Sahia-Film este ocupat ilegal de o firmă din Constanţa. "De şapte ani stau acolo şi de doi ani nu au contract", a adăugat Mocănescu în conferinţa de presă de duminică. El a spus că, în mai, a decis evacuarea acestei firme, iar în noiembrie a primit o notificare potrivit căreia este eliberat din funcţii. "Sahia din Aviatorilor este ocupat cu complicitatea lui Haşotti", a mai spus el.

"Supusă vreme de trei ani presiunilor generate de o acţiune ANAF, aflată pe rolul instanţelor, de blocare a conturilor, confiscare a fondurilor şi sechestru, (Sahia-Film, n.r.) a reuşit să producă, să creeze locuri de muncă şi venituri, să-şi îndeplinească indicatorii. Recent, noua conducere ANAF a admis un acord generos, de relansare şi recuperare a unor sume importante la bugete şi a unui contributor onest. La câteva zile de la instalare, noul ministru, domnul Puiu Haşotti, a grăbit o serie de măsuri, decizii sau ordine, a încălcat legi, principii, reguli elementare, în scopuri cu totul străine interesului public sau al statului, situaţiei sociale a angajaţilor, al patrimoniului şi al culturii contemporane aferente", se arată într-un comunicat al lui Dan Mocănescu.

"Fără acordul cu ANAF, Sahia nu va mai exista", a mai spus Mocănescu la conferinţa de presă de duminică. El a adăugat că, în ultimii doi ani şi jumătate, Sahia a produs 50 de filme.

Liviu Sebastian Jicman, directorul de cabinet al ministrului Culturii, Puiu Haşotti, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că afirmaţiile fostului director al Sahia-Film sunt "aberante" şi a precizat că demiterea acestuia s-a făcut în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie al Sahia-Film, determinată de managementul defectuos al lui Dan Mocănescu Coloros. Potrivit lui Jicman şi aşa cum reiese dintr-un raport al ANAF, Societatea Sahia-Film a acumulat o datorie la bugetul de stat în cuantum de 4.513.090 de lei, fapt ce a generat executarea silită a instituţiei. Astfel, toate conturile Sahia-Film au fost poprite, iar imobilele pe care aceasta le deţine au fost ipotecate în favoarea ANAF.

În ceea ce o priveşte pe Georgiana Grigore, persoana care, potrivit lui Mocănescu, a semnat ordinul lui de revocare din funcţie, directorul de cabinet al lui Puiu Haşotti spune că aceasta este membru în Consiliul de Administraţie şi a fost numită în funcţia de director interimar al Studioului Sahia-Film.

"După ce ANAF a blocat conturile Sahia-Film, din februarie anul acesta, acolo a fost sistată şi furnizarea de electricitate, căldură şi apă caldă, aşa că studioul cinematografic se află în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea. Practic, supravieţuiesc - deşi este mult spus «supravieţuiesc» - din chirii, iar problema este că, în situaţia în care conturile sunt blocate, dânsul (Dan Mocănescu, n.r.)încasa din chirii în cuantumul în care se poate încasa fără a mai trece prin bancă - până în 30 de milioane sau până în 50 de milioane - şi plătea ce cheltuieli dorea dânsul, inclusiv cu salariile. Am înţeles de la noua directoare, după o statistică pe care a primit-o, că unii angajaţi aveau de primit salariile din urmă cu o lună, alţii din urmă cu nouă luni. De asemenea, sunt oameni care nu mai lucrează de un an la Sahia şi care sună disperaţi la minister pentru că Sahia nu a virat banii în fondul de pensii şi, din acest motiv, nu îşi pot face dosarul de pensie", a explicat pentru MEDIAFAX Liviu Sebastian Jicman.

În acest context, Ministerul Culturii a trimis la Sahia-Film corpul de control care va analiza situaţia prezentă, urmând ca rezultatele obţinute să stea la baza unui plan de redresare a societăţii, "plan care să presupună şi o renegociere cu cei de la ANAF, pentru că, până la urmă, importantă este deblocarea conturilor". Din punctul de vedere al lui Jicman, o posibilitate de revenire din impas a Studiourilor Sahia-Film ar putea fi reprezentată de valorificarea uneia dintre clădirile pe care le deţine. "Speculând puţin, se poate spune că este mai bine să o valorifice societatea decât să o execute silit ANAF la o valoare mai redusă. Pe de altă parte, suma nu este imensă, dar poate fi considerată imensă din punct de vedere al profitabilităţii pe care îl are acest studio mic, care mai are vreo 15 angajaţi, dintre care nu se ştie câţi au rămas efectiv", a precizat directorul de cabinet al ministrului Culturii, subliniind că instituţia pe care o reprezintă nu deţine, legal, puterea de salva instituţii precum Studioul Sahia-Film şi Regia Autonomă RomâniaFilm (RADEF). "Nu ne permite Uniunea Europeană. E ajutor de stat şi nu ni se permite legal", a mai spus Jicman pentru MEDIAFAX.

Referitor la afirmaţia lui Dan Mocănescu potrivit căreia ministrul Culturii, Puiu Haşotti, ar avea un interes personal în ocuparea de către o firmă din Constanţa a sediului Sahia-Film din Bulevardul Aviatorilor, Jicman spune că aceasta este complet neadevărată.

Sahia-Film este o societate comercială, care funcţionează din 2003 în subordinea Ministerului Culturii, când a fost transferată de la Centrul Naţional al Cinematografiei. La momentul preluării de către Ministerul Culturii, Sahia-Film avea datorii către bugetul de stat de aproximativ un milion de lei. Totuşi, în 2006, ministrul Culturii de la momentul respectiv, Adrian Iorgulescu, spunea că societatea nu mai are datorii.

 

Comenteaza