Discursul primarului Emil Boc, de Mica Unire: „Dacă vom avea multe orașe ca afară, vom avea și o țară ca afară”

Discursul primarului Emil Boc, de Mica Unire: „Dacă vom avea multe orașe ca afară, vom avea și o țară ca afară”
| Foto: captură video

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a ținut, miercuri, un discurs în fața a sute de clujeni cu ocazia împlinirii a 165 ani de la Unirea Principatelor Române.

Evenimentele de Mica Unire au debutat la Cluj-Napoca, la ora 12:00, cu o ceremonie religioasă și militară în zona bustului domnitorului Al. I. Cuza din fața Instituției Prefectului - Județul Cluj. A urmat mesajul premierului Marcel Ciolacu, citit de prefectul Clujului, Irina Muteanu, iar apoi Emil Boc a luat cuvântul.

Lecția Unirii din 1859: unde-s doi puterea crește și dușmanul nu sporește.  Întotdeauna vom fi puternici când vom avea o singură țară și toți vom trage la o singură țară. Putem fi oricât de diferiți, politic, de etnii diferite, cu păreri diferite, dar să nu uităm acest lucru: avem o singură țară, așa cum avem și un singur Cluj. Istoria ne-a demonstrat că doar uniți putem reuși. Acesta este mesajul cel mai puternic. Să reușim acasă, pentru a fi puternici în Europa. Am demonstrat că putem reuși acasă. Vrem o țară ca afară? Haideți să facem un oraș ca afară. Dacă vom avea multe orașe ca afară, vom avea și o țară ca afară.

O spunem cu toată convingerea: Unirea din 1859 au făcut-o românii, profitând de contextul internațional și conduși de elite care s-au ridicat la înălțimea vremurilor. Conștiința națională a românilor s-a format de-a lungul timpului. A devenit program politic. Unitatea românilor a devenit tema centrală a preocupărilor noastre. Ne-a ajutat și contextul internațional. Înfrângerea Rusiei din războiul Crimeei a deschis posibilitatea unirii românilor. Franța ne-a susținut din primul moment. 

Am reușit să facem unirea fără vărsare de sânge. Să știți că au fost 30.000 de români în preajma locului unde s-a înfăptuit Unirea. Elitele românilor, împreună cu poporul, au reușit această unire. Alexandru Ioan Cuza a fost omul vremurilor. Și-a pus totul pentru neamul lui. A modernizat România după ce a devenit domn. Occidentul a fost cel care ne-a sprijinit mereu. Elitele noastre s-au pregătit la Paris. Au venit în țară cu altă gândire. Rusia, cât a putut, ne-a ținut departe de dimensiunea unirii”, a afirmat primarul din Cluj-Napoca.

PROGRAM 24 Ianuarie 2024 la Cluj-Napoca:

- ora 14:00 - Regal folcloric - Mariana Gabrian Sfechiș, Adriana Irimieș, Ansamblul folcloric Cununa Apusenilor, Florina Trif, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Ansamblul folcloric Crăișorul, Clubul vedetelor - Muguri de folclor, Oana Bozga-Pintea, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Amalia Chiper, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Ansamblul folcloric Mugurelul, Valeria și Traian Ilea, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș - acompaniază Orchestra Regal Transilvan
- ora 19:00 - Concert Hara
- ora 20:00 - Spectacol de artificii în Piața Unirii

Comenteaza