Dispecerat comun pentru SMURD şi Ambulanţă în Cluj. De ce te ajută mutarea dacă ai nevoie de Salvare VIDEO

Dispecerat comun pentru SMURD şi Ambulanţă în Cluj. De ce te ajută mutarea dacă ai nevoie de Salvare VIDEO
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Ambulanta au, începand de ieri, dispecerat comun. Primul rezultat: încă din primele 24 de ore de activitate, timpii de interventie s-au scurtat în medie cu mai mult de doua minute. Aceasta, deoarece prin acest dispecerat comun se elimina discutiile la distanta dintre medicii de la SMURD si Ambulanta.

Dispeceratul Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-a mutat în sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, medicii de pe Ambulanţe şi de la SMURD colaborează mai rapid după primirea apelului de urgenţă.

"Deja, după 24 de ore, au apărut primele rezultate", spune şeful ISU Cluj, Vasile Şomlea. "Contactul cu echipele medicale din teren şi din staţiile de intervenţie este mult mai rapid iar timpul de intervenţie a scăzut cu două minute".

Directorul Serviciul de Ambulanţă spune că cele două minute câtigate sunt extrem de importante. "Într-un caz de stop cardio-respirator 8-10 minute ar fi timpul optim de resuscitare", explică şi directorul Ambulanţei, Horia Simu. "Două minute contează foarte mult; contează să ajungi la un accident mai repede şi să începi descarcerarea şi stabilizarea pacientului. E diferenţa dintre viaţă şi moarte".

În noul dispecerat comun, apelul de la 112 este preluat de patru operatori care trimit codul de diagnostic la medicul coordonator. Acesta vede pe un ecran unde sunt masinile de interventie in acel moment si o trimite la caz pe cea mai apropiată la locul de unde s-a sunat la 112.

Reporter: Alin Golban
Imagine: Zoltan Szucs

Comenteaza