Distracție majoră, la 38 de grade (sau mai mult) FOTO

Distracție majoră, la 38 de grade (sau mai mult) FOTO
Românii s-au obișnuit să rostească un cuvânt complicat, Hajduszoboszlo, chiar dacă mulţi îi spun doar Hajdu. Băile din această stațiune balneară sunt asaltate anual de turiști din ţara noastră. Ungaria propune însă şi o nouă destinație de distracție, cu o denumire la fel de greu de pronunţat: Sóstógyógyfürdő.

Destinația: Sostogyogyfurdo, Ungaria. Mijloc de transport: mașina personală. Distanța: 250 km. Pornire: 12:00 Sosire: 16:00. La doar patru ore distanță de Cluj, în partea nord-estică a Ungariei se află orașul Nyíregyháza. Încă 6 km de acolo și se ajunge la băile balneo-climaterice Sóstógyógyfürdő, unde turiștii, indiferent că sunt singuri, cu gașca de prieteni sau cu familia, fie că sunt tineri, bătrâni, sănătoși sau bolnavi, pot găsi o adevărată oază de relaxare și distracție în mijlocul unei bătrâne păduri de stejari.

Complexul balnear este format din patru băi principale, Aquarius, Parkfürdő (Băile din Parc), Tófürdő (Băile Lac) și Fürdőház (Casa Băii), iar în centrul orașului Nyiregyhaza se află și Băile Júlia. De stațiune aparțin și două lacuri: unul este destinat turiștilor ce preferă să facă o baie în natură și nu într-un bazin, iar pe celălalt se pot practica diverse activități de agrement, cum ar fi o plimbare cu barca. Complexul turistci oferă și două variante de cazare, la hotelul Fürdőház (Casa Băii) sau la pensiunea Svájci Lak (Casa Elvețiană). 

Tratamente medicale pe gustul și nevoile fiecăruia

Stațiunea Sóstógyógyfürdő este renumită în special datorită apelor sale termale cu un puternic efect curativ. Apele sale bogate în iod, brom și clorură de sodiu sunt recomandate în tratarea afecțiunilor reumatice și locomotorii, dar și pentru cele dermatologice, cum ar fi psoriazisul. "Datorită cantității ridicate de iod, apele termale au un efect benefic și asupra tenului, pielea devine mai fină și catifelată în urma unor băi în aceste ape. Chiar a fost o doamnă aici care se mira cât de fină îi este pielea după ce a făcut o baie" relatează directorul stațiunii, Roland Podlovics.

Atât tinerii, cât și persoanele mai în vârstă pot să apeleze la o serie de tratamente medicale sau de servicii de wellness, de la saună la tratamente stimulante și de detoxifiere, masaj limfatic mecanic, gimnastică medicală subacvatică, băi de tracțiune (cu greutăți), cu acid carbonic sau cu nămol sau terapie prin unde de șoc. Toate acestea sunt realizate sub supravegherea unor cadre medicale specializate care pot, la nevoie, să vină cu un plan de tratament, în funcție de intrucțiunile medicului curant.

Aquaparc, bazin olimpic și plajă pentru nudiști

Dacă nu sunt interesați de proprietățile curative ale apelor din zonă, tinerii au posibilitatea să se distreze în incinta ștrandului acoperit Aquarius, unde pot să se relaxeze într-un jacuzzi sau pot să se scalde în bazinele existente, fie cu apă rece (16-20° C), fie cu apă caldă (38-40° C), printre care se remarcă bazinul cu valuri sau cel twister. Pentru cei mai aventuroși turiști există patru tobogane; cel mai spectaculos este toboganul verde (Black hole), prin care se iese și se reintră în clădire, înainte de a se ateriza cu viteză în bazinul de primire. Tot în acest aquaparc s-a amenajat și Lumea Copiilor, unde cei mici sunt invitați să exploreze lumea junglei și să intre în corabia piraților.

Parkfürdő, Ștrandul Parc, vine și el cu numeroase posibilități de distracție pentru tineri. În bazinul italian turiștii pot să treacă prin coridorul de apă, să stea în jacuzzi-ul protejat de razele soarelui printr-o pânză de corabie sau să se dea din nou pe tobogane, de data aceasta în aer liber. Tot aici există și un bazin pentru înotătorii de performanță, omologat la standardele internaționale. De un succes aparte se bucură pool bar-ul construit în jurul unuia dintre bazinele termale, de unde turiștii pot să comande diverse băuturi și cocktailuri alcoolice. Pentru că temperatura apei este de 38 de grade, oaspeții pot sta cu ușurință în el și pe timpul nopții sau când temperaturile sunt mai scăzute. De altfel, în fiecare miercuri și vineri, aici se organizează băi nocturne. Nu au fost uitați nici cei care consideră că cea mai bună haină este cea dată de mama natură, în zona bazinului olimpic fiind amenajată o plajă pentru nudiști.

Grădină zoologică, parc de aventuri și muzeu etnografic

La o distanță de doar 10 minute de mers pe jos față de băi, iubitorii de animale pot vizita Grădina Zoologică, casa a nu mai puțin de 5000 de animale, din 500 de specii. Turiștii pot face o vizită a întregului glob pâmântesc într-o singură zi, trecând pe rând din Europa în Asia, Australia, America, Africa și chiar și în zona polară. De o atenţie deosebită din partea turiştilor se bucură Piramida Verde, care adăposteşte o junglă tropicală, dar şi un oceanariu ce cuprinde exemplare ale faunei din Oceanul Indian. Momentan se află în construcție Casa Victoria, unde vor putea fi admirate diverse animale rare, dar și Lumea Anzilor, care va fi gazda faunei sud-americane.

Tot la aceeași distanță se află și Muzeul Etnografic, în aer liber. Organizat sub forma unui sat, 90% dintre clădirile expuse sunt originale, fiind demontate pe bucăți din locul unde au fost construite și după reasamblate. În fața bisericii se poate vedea "stâlpul rușinii", unde femeile ușoare, tâlharii și în principiu toți cei ce încălcau legile sau normele morale erau legați de gât și puși să stea în văzul tuturor. O altă atracție este moara de făină, dar și un centru comercial, reconstituit. În incinta lui se află și un atelier tradițional de turtă dulce, unde copii sunt invitați să-și creeze și personalizeze propriul desert.

Situat la două minute de Muzeul Etnografic, amatorii de aventuri au posibilitatea să meargă în parcul de distracţii Kalandpark, unde există peste 200 de obstacole, 3 trasee pentru copii, patru pentru tineri și șapte pentru adulți.

Colecție de pălincă și sală de teatru

Barbizon, unul dintre hotelurile din stațiune este, în fiecare sâmbătă, gazda celui mai mare party din stațiune, la care participă în medie 400 de persoane. Odată pe an, aici are loc cel mai mare eveniment de muzică electronică din zonă. În interiorul clubului ce aparține de hotel există și o sală de teatru unde sunt susținute săptămânal, reprezentații teatrale.

Tot aici există și un bar de pălincă, unde turiștii pot admira și degusta din colecția de 120 de tipuri de pălincă, care cuprinde de la tradiționala pălincă de prune, la cea de caise, mere, piersici, vișine și până la pălinca de nuci sau de mac.

 

Comenteaza