DNA la Consiliul Judeţean Cluj. Pe cine vizează ancheta procurorilor

DNA la Consiliul Judeţean Cluj. Pe cine vizează ancheta procurorilor
Procurorii DNA au descins, marţi dimineaţa, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Aceştia au cerut mai multe documente legate de încheierea unor contracte cu firma de deratizare Coral.

Surse din cadrul CJ Cluj afirmă că instituţia şi actuala conducere nu sunt vizate direct de această investigaţie, fiind vorba despre unităţi subordonate care au personalitate juridică şi autonomie lărgită.

Procurorii au verificat unele contracte încheiate de unităţi subordonate ale forului judeţean, respectiv unele şcoli speciale.

Contractele cerute au fost încheiate în anul 2013, când la conducerea Consiliului Judeţean Cluj se afla Horia Uioreanu, care este judecat în prezent pentru acuzaţii de corupţie într-un dosar instrumentat tot de DNA. 

În cadrul acţiunii DNA de marţi de la CJ Cluj au fost ridicate doar documente, fără a fi audiate persoane din cadrul instituţiei.

Conducerea forului judeţean nu a putut fi contactată până la ora publicării articolului. 

 

Anchetă DNA şi la Primăria Cluj-Napoca

Amintim că în 2015, mai exact în 7 octombrie, procurorii DNA au trecut pe la sediul Primăriei Cluj-Napoca unde au verificat tot documente legate de contractele cu Coral Impex, încheiate încă din 2006 şi prelungite prin HCL în 2010, aceştia având suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai administraţiei publice locale. 

În urma percheziţiilor, faţă de două angajate ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca s-a dispus începerea urmăririi penale.

"Din ordonanțele de punere în mişcare a acţiunii penale, respectiv de efectuarea a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în data de 8 octombrie 2014, cu ocazia sărbătorilor de Paște și de Crăciun ale aceluiași an, precum şi la data de 11 martie 2015, Adriana Lucia Măgurean, "a primit, cu titlu de mită, de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploieşti, atât pentru ea cât și pentru o rudă a acesteia, diverse produse, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și anume certificarea pentru conformitate a documentației depusă de firma respectivă, în vederea aprobării plăților pentru serviciile prestate".

În acelaşi timp, în perioada 2012 - 2015, Mariana Capota a primit în mod repetat, de la reprezentanţi ai SC Coral Impex SRL mai multe sume de bani, în cuantum de 8.600 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, respectiv verificarea și întocmirea documentației pentru plată referitoare la serviciile de dezinfecție, dezinsecţie şi deratizare prestate de firma respectivă.

Pe de altă parte, Constantin Dorin Prunoiu, angajat al companiei ploieştene, este bănuit de săvârşirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată", scria ZIUA de CLUJ la acea vreme.

Firma Coral Impex, ţinta unor percheziţii de amploare ale procurorilor

Anchetatorii anticorupţie, însoţiţi de jandarmi, au făcut verificări la biroul Serviciului Tehnic din cadrul Direcţiei Tehnice, fiind solicitate copii după documente şi contracte încheiate între municipalitate şi societatea ploieşteană Coral Impex, cea care se ocupă de deratizare şi dezinsecţie. Descinderile nu s-au desfăşurat doar la Cluj-Napoca, ci şi în alte 31 de locaţii din județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova.

Contractul cu Primăria Cluj-Napoca, prelungit fără licitaţie

Serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului a fost concesionat de Primăria Cluj-Napoca societăţii Coral Impex în 2006, prin licitaţie, la o redevenţă de 5.000 de euro/an, pe o perioadă de cinci ani.

Contractul trebuia să expire în 2011, însă în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu, condamnat între timp pentru corupție, a fost prelungit încă 7 ani şi 7 luni, din 12 iulie 2011 până în 12 februarie 2019. Drept motivaţie pentru hotărârea luată a stat faptul că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.

Potrivit informaţiilor făcute publice de reprezentanţii municipalităţii, Coral Impex a încasat în nouă ani de contract peste 66 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro, jumătate din sumă fiind plătită în trei ani de contract prelungit.

Mai multe detalii AICI. 

Comenteaza