Doar 100 de clujeni la marşul împotriva crematoriului. La Primărie au găsit uşa închisă VIDEO / VIDEO

Doar 100 de clujeni la marşul împotriva crematoriului. La Primărie au găsit uşa închisă VIDEO / VIDEO
Circa 100 de clujeni s-au strâns astăzi în faţa Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" şi urmează să participe la un marş de protest împotriva construirii unui crematoriu uman în Cimitirul Mănăștur. La finalul marşului, protestatarii vor depune memorii prin care își vor explica nemulțumirile, la Primăria Cluj-Napoca și la Prefectura Cluj.

Oamenii sunt nemulţumiţi că de sentința prin care Justiția clujeană a anulat hotărârea de consiliu local, prin care era revocată asocierea dintre firma de apartament care dorește să amenajeze acest crematoriu și administrația locală, dar şi  că acest crematoriu  ar urma să fie construit la o distanță de 35 de metri de cea mai apropiată locuință.

"Este vorba despre nişte interese economice. Un număr de 40 de cadavre ar urma să fie incinerate aici zilnic, la un cost de 2.000 de lei, ceea ce înseamnă nişte încasări de 40.000 de le pe zi, ori în condiţiile în care Primăria primeşte 15.000 de lei pe an, nu vedem utilitatea acestui proiect din punct de vedere economic, mai mult decât atât, nici din punct de vedere a mediului nu sunt respectate toate cerinţele. Suntem împotriva construirii unui crematoriu uman, aici în centrul Clujul. Acesta ar putea fi construit la 2 km de oraş, într-o poieniţă", a declarat Stetco Emil-Ioan, Asociatia de Proprietari Str. Govora nr. 16/A, unul dintre organizatorii protestului.

Prezent la protest, fotul deputat clujean Mircia Giurgiu a arătat că la acest crematoriu ar urma să fie aduse şi incinerate cadavre din ţările învecinate.

"În jur sunt grădiniţe cu peste 5.000 de copii şi au propus ca aici să incinereze 40 de cadavre pe zi. În condiţiile în care în 2011 au fost făcute 6-7 cereri pe zi pentru o aşa activitate, ne gândim de unde o să aducă restul de cadavre până la 40. Din informaţiile pe care le am, o să fie aduse din Ungaria, Cehia, deci aici va fi un centru regional de ardere al cadavrelor", a spus Mircia Giurgiu.

Protestatarii urmează să pornească în marş pe următorul traseu: Cimitirul Mănăştur - strada Govora - Calea Mănăştur - Calea Moţilor - Primăria Municipiului Cluj-Napoca - strada Memorandumului - Piaţa Unirii - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - Prefectura Judeţului Cluj. Este acelaşi traseu pe care a mai fost organizat un "marş al tăcerii" împotriva construirii crematoriului, în urmă cu un an.

UPDATE 15.30 Protestatarii nu au fost primiţi la Primărie. Uşa era închisă. "E o bătaie de joc ce s-a întâmplat. Asta dovedeşte cât de mult le pasă de locuitorii Clujului", a spus Emil Sesco. La rândul său, un preot care slujeşte la Biserica "Adormirii Maicii Domnului" s-a arătat revoltat. "Noi nu am venit cu arme. am venit cu o hârtie. Normal ar fi fost să nu ne închidă uşa în nas şi să ne părimească pentru că nu am vrut decât să discutăm cu domnul primar".

Pe traseul marşului, protestatarilor li s-au alăturat încă 100 de persoane. Acum, aceştia se îndreaptă se Prefectură.

UPDATE 15.55 Protestatarii au fost primiţi în biroul prefectului Gheorghe Vuşcan. El i-a asigurat că le va acorda tot sprijinul. "Dacă nu am fost primiţi de municipalitate, solicităm în mod disperat Guvernului o soluţie pentru că este inuman să inhalăm fum de cadavre", i-a spus prefectului părintele Călin Popovici.

UPDATE 16.05 Întâlnirea s-a finalizat. "Vom face toate demersurile necesare pentru ca acest crematoriu să nu se realizeze. Noi, ca insituţie, nu putem face altceva decât să verificăm legalitatea acestor demersuri pe care le-a făcut Primăria. Eu vă spun sincer că personal nu sunt de acord cu construirea acestui crematoriu, nu am fost niciodată, nici măcar pe vremea când am fost consilier local. Este păcat că înainte cu puţin timp de Săptămâna Patimilor suntem nevoiţi să ne întâlnim pentru asa ceva", a spus la finalul întrevederii prefectul Gheorghe Vuşcan.

Emil Sesco a spus că va face recurs la hotărârea Tribunalului Cluj.

Citeşte şi Tribunalul Cluj: Crematoriul din Mănăştur rămâne valabil

Vezi imagini de la marşul de azi

Comenteaza