Documentar animat, premiat internaţional, mâine seară la "Documentarul de miercuri" VIDEO

Documentar animat, premiat internaţional, mâine seară la
Documentar animat despre război, recompensat cu mai multe premii internaţionale, mâine seară la "Documentarul de miercuri", la cinematograful Victoria.

"Vals cu Bashir" (Israel, 2008), porneşte de la povestea unui proieten al regizorului Ari Folman, care i-a povestit un coșmar care îi tot revenea și în care era urmărit de 26 de câini agresivi - același număr de câini în fiecare noapte. Discuțiile i-au dus la concluzia că trebuie să existe o conexiune cu o misiune a armatei israeliene în primul război libanez, în 1982, la care participaseră amândoi. Folman și-a dat seama că nu-și mai amintește aproape nimic din acea perioadă a vieții sale și a decis să-și intervieveze foștii camarazi de arme, pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu el pe front.

"Regizorul a ales varianta documentarului animat considerând că aceasta îi poate da cel mai bine posibilitatea de a prezenta suprarealismul războiului", explică organizatorii "Documentarului de miercuri".

"Vals cu Bashir" a câștigat Globul de Aur și a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin (2009). Palmaresul său mai include două nominalizări la BAFTA, o nominalizare la Cannes, un premiu și trei nominalizări ale Academiei Europene de Film, șase premii ale Academiei Israeliene, precum și premii și nominalizări la diverse competiții internaționale din Europa și Asia.

Proiecția din cadrul "Documentarului de miercuri" are loc mâine la ora 20 iar biletele costă 8 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii plătesc 5 lei pe un bilet.

Vezi mai jos filmul, integral:

Comenteaza