Documentar despre istoria României, lansat la Cluj

Documentar despre istoria României, lansat la Cluj
Filmul documentar "Un secol pentru România", care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR). Filmul va fi lansat şi la Cluj.

Pe parcursul celor 52 de minute ale documentarului "Un secol pentru România", istoricul Adrian Cioroianu ne calauzeşte in parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a Romaniei, drum marcat prin 10 prioritati nationale ale secolului.

Între acestea se includ succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul international care a influentat situatia României.

„Drumul pe care România l-a parcurs până când a devenit parte integrantă a Europei, n-a fost nici simplu şi nici uşor. România a avut mereu priorităţi, unori ele au fost expresia dorinţei cetăţenilor, alteori au fost impuse din afară, uneori cu forţa, spune Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie a Universităţii Bucureşti. Documentarul va fi lansat şi la Cluj.

Etichete
Comenteaza