Doi avocaţi şi doi judecători din Dolj, condamnaţi de colegii din Cluj la închisoare

Doi avocaţi şi doi judecători din Dolj, condamnaţi de colegii din Cluj la închisoare
Doi avocaţi şi doi judecători din Dolj au ajuns în închisoare sub acuzaţia de trafic de influenţă. Cei trei au fost condamnaţi astăzi de Curtea de Apel Cluj la închisoare.

Avocaţii Octavian Ciucă a fost condamnat la un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, în vreme ce Ion Militaru a primit o pedeapsă de un an şi şase luni, pentru aceeaşi infracţiune. Judecătorul Laurenţiu Traian Anghel a primit şi el o pedeapsă de patru ani de închisoare şi trei ani de interzicere a drepturilor cetăţeneşti. Magistratul Marius Diaconescu a primit o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare.

Inculpaţii au fost apăraţi în instanţă de apărători din oficiu.


Potrivit procurorilor DNA, citaţi de Gazeta de Sud, faptele imputate inculpaţilor ar fi avut următoarea cronologie: În baza unei înţelegeri prealabile cu arestaţii Sergiu Stănăgoi, Marian Ciucă şi Constantin Drîmboi - judecaţi la Tribunalul Dolj pentru înşelăciuni cu cecuri fără acoperire - avocatul Ion Militaru ar fi primit de la George Adi Drîmboi (fratele lui Constantin Drîmboi) o şpagă în sumă de 45.000 de euro, în bancnote de câte 500 de euro, pentru a le „aranja" procesul. Militaru ar fi convenit cu colegul său de breaslă, Octavian Ciucă, să împartă între ei cea mai mare parte a banilor, dându-le judecătorilor doar suma de 20.000 de euro. Această sumă i-ar fi înmânat-o judecătorului Laurenţiu Anghel în aceeaşi zi, în urma unei întâlniri pe care avocatul Ciucă a avut-o cu judecătorul Anghel pe strada Traian Lalescu nr. 19 din Craiova. Din această sumă - au susţinut în faţa instanţei procurorii DNA - Anghel i-ar fi înmânat în aceeaşi zi colegului său, Bogdan Diaconescu (cel care judeca dosarul cu pricina), suma de 15.000 de euro. Tranzacţia s-ar fi făcut chiar în biroul judecătorilor de la Secţia Penală a tribunalului, sub privirea colegei lor, judecătoarea Amalia Cecilia Cristel (fostă Moleanu).


Audiată la DNA, Amalia Cecilia Cristel a declarat în faţa procurorilor că a văzut cum, pe 5 mai, Laurenţiu Anghel i-a remis lui Bogdan Diaconescu o sumă de bani în biroul judecătorilor. Judecătoarea a spus şi că a auzit când magistratul Diaconescu i-a solicitat grefierei Ecaterina Ţibuleac să îi prezinte dosarul şi, după ce l-a primit, l-a studiat împreună cu Laurenţiu Anghel.
La rândul său, grefiera Ţibuleac a spus în faţa procurorilor DNA că, pe 5 mai, a redactat două variante ale sentinţei, ambele la dispoziţia judecătorului Bogdan Diaconescu. Într-o primă variantă, acuzaţii Stănăgoi, Ciucă şi Drîmboi au primit câte cinci ani de închisoare fiecare, după care i s-a cerut să scrie o nouă sentinţă, în care le reducea pedeapsa celor trei la câte patru ani de puşcărie. Grefiera a spus totodată că, atunci când judecătorul Diaconescu i-a cerut să-i aducă dosarul, a observat că magistratul studia a doua variantă a sentinţei împreună cu colegul său, Laurenţiu Anghel, în birou aflându-se şi judecătoarea Amalia Cristel.

 

Comenteaza