Doi clujeni au executat în premieră un salt cu paraşuta VIDEO

Doi clujeni au executat în premieră un salt cu paraşuta VIDEO
Premieră mondială la Cluj. Pentru prima oară în istoria aviaţiei, două persoane au sărit în tandem de la peste 2.500 de metri înălţime, au căzut în gol mai bine de jumătate de kilometru, după care unul din ei şi-a deschis parapanta şi a executat mai multe acrobaţii aeriene. Totul s-a întâmplat pe aeroportul din Dezmir, iar imaginile surprinse sunt extrem de spectaculoase.

Saltul a fost executat de Doru Baciu, paraşutist la clubul Skydive Transilvania, şi Călin Popa, instructor şi pilot de parapantă în Nepal. Ideea i-a aparţinut lui Călin Popa, după un salt în tandem cu paraşuta.

"A zis da, se poate realiza?, hai să încercăm. Şi după două luni de zile, când s-a întors în ţară, am pus la punct toate elementele, adică el cu parapanta pliantă într-u sac, eu cu paraşuta", a spus Doru Baciu, paraşutist.

Antrenamentul pentru salt a durat numai două zile, timp în care au pus la punct detaliile tehnice şi au verificat echipamentul pentru a se asigura că totul va fi gata pentru ziua cea mare. Apoi au urcat cu un avion până la 2.500 de metri înălţime, de unde au executat cel mai important salt din viaţa lor.

În cursul coborârii, Călin Popa a realizat o serie de acrobaţii aeriene spectaculoase cu parapanta, iar la final a executat un looping lateral, aterizând la punct fix.

"Pentru mine teoretic a fost un salt normal, cu un pasager normal. Ceea ce aveam în plus a fost parapanta lui, care era în braţele lui, prinsă de un sistem special de pasager", a mai menţionat Doru Baciu.

Saltul celor doi a fost o premieră mondială. Până acum nici un parapantist nu a mai fost lansat în zborul său dintr-o paraşută, iar numărul celor care pot realiza o astfel de acrobaţie încape pe degetele de la o mână.

Reporter: Cosmin Oanţă

Etichete
Comenteaza