Doi jurnalişti români au fost reținuți în Transnistria. A intervenit MAE

Doi jurnalişti români au fost reținuți în Transnistria. A intervenit MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că doi jurnalişti români care se aflau în Transnistria au fost reţinuţi de forţele de securitate din regiune, fiind eliberaţi în urma demersurilor făcute de minister.

"În seara zilei de 10 mai 2022, Ministerul Afacerilor Externe a fost informat cu privire la faptul că doi jurnalişti români, prezenţi în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu mai pot fi contactaţi de către redacţie, aceştia fiind - aşa cum s-a aflat ulterior - reţinuţi de forţele de securitate ale aşa-ziselor "autorităţi" transnistrene. Ca urmare a dispoziţiei ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chişinău a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, fiind obţinută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnalişti", a transmis, miercuri, MAE.

Conform sursei citate, cei doi jurnalişti au fost însoţiţi, în condiţii de securitate, spre  Chişinău, unde se află în siguranţă, urmând să se întoarcă în România.

"MAE informează că Centrala MAE şi misiunea diplomatică română de la Chişinău nu au fost informate în prealabil despre intenţia celor doi jurnalişti de a se deplasa în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în condiţiile în care, recent, aşa-zisele "autorităţi" transnistrene au impus o interdicţie de intrare a jurnaliştilor străini în teritoriul controlat de acestea, la care se adaugă contextul recentelor incidente înregistrate, în circumstanţe încă neclare, în această regiune. MAE adresează mulţumiri deosebite autorităţilor Republicii Moldova şi celorlalte autorităţi române implicate pentru acţiunea promptă şi eficientă care, alături de demersurile MAE, prin Ambasada României la Chişinău, au condus la eliberarea celor doi jurnalişti români", a precizat ministerul.

Totodată, MAE adresează rugămintea jurnaliştilor interesaţi să se deplaseze în regiunea transnistreană a Republicii Moldova să contacteze Ministerul în prealabil şi să evite deplasarea în perioada următoare.

loading...
Comenteaza