Doi poliţişti rutieri, batjocoriţi de un şofer la Cluj

Doi poliţişti rutieri, batjocoriţi de un şofer la Cluj
Conducătorul auto şi unchiul acestuia, ambii de etnie romă, sunt cercetaţi penal pentru ultraj după ce i-au lovit pe poliţişti. Şoferul a fugit şi este căutat de oamenii legii.

O urmărire ca-n filme s-a terminat cu o bătaie pentru doi poliţişti de la Serviciul Rutier. Ei au vrut să-l letigimeze şi să-l sancţioneze pe un şofer grăbit, însă acesta nu a oprit la semnal, ci în parcarea unui supermarket, pentru a-şi face cumpărături. Luat la întrebări de poliţişti la ieşirea din magazin, conducătorul auto şi-a chemat întăriri mai mulţi romi din Gilău. Parchetul îi cercetează pentru agresiune pe şofer şi pe unchiul acestuia, primul dintre ei reuşind să fugă de anchetatori.

Incidentul a avut loc în după-masa zilei de 3 august, când doi poliţişti de la Biroul Rutier pentru Drumuri Naţionale şi Europene au observat o maşină înmatriculată în Franţa ce depăşea pe linie continuă tot ce-i ieşea în cale între Cluj-Napoca şi Floreşti. Poliţiştii au pornit în urmărirea vehiculului ce depăşea neregulamentar, ajungând până în parcarea unui supermarket din localitatea Gilău, unde şoferul intrase pentru cumpărături. "La întoarcerea la autoturism, conducătorul auto a fost legitimat de către poliţişti. Iniţial, a refuzat să-şi decline identitatea, după care a declarat date false. În acest context, poliţiştii i-au solicitat să îi însoţească la sediu, bărbatul devenind recalcitrant şi fiind alimentat în acest comportament şi de prieteni şi membrii familiei aflaţi în apropiere. Poliţiştii au trecut la imobilizarea acestuia, moment în care bărbatul a devenit violent. Actele de agresiune exercitate asupra poliţiştilor aflaţi în timpul serviciului s-au soldat cu leziuni uşoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, inspector Alma Brehariu. Potrivit acesteia, suspectul a reuşit să fugă cu ajutorul persoanelor prezente la locul incidentului, dintre care două au fost conduse la sediul Secţiei de Poliţie Rurală Gilău.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a demarat cercetarea penală pentru infracţiunea de ultraj a celor două persoane duse la secţie. De asemenea, a fost identificat şoferul, acesta numindu-se Alexandru Rostaş, în vârstă de 27 de ani, domiciliat în Gilău. Anchetatorii au pornit în căutarea şoferului fugar.

Primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea, spune că romii din comună nu prea trec pe la biroul de consiliere în ce priveşte integrarea în societate, înfiinţat pentru ei pe bani europeni. "Mai sunt câţiva care trec şi întreabă de ajutorul social, însă majoritatea nu dau pe acolo. Sunt şi mulţi plecaţi afară din ţară. Biroul funcţionează, avem un angajat la dispoziţia lor, le explică. A fost preot de meserie", susţine primarul Dumitru Sfârlea. În comună trăiesc aproape 800 de ţigani, iar edilul spune că aceştia nu sunt recalcitranţi cel puţin cu autorităţile. "Eu nu am avut scandal cu ei doar o dată, că nu le-am putut da ajutorul social, şi s-au răţoit. Dar voiau să-l primească fără să muncească. S-a întâmplat în 2004. Au mai fost incidente între ei, căci sunt două grupări, Roşianu şi Rudi. Dar în ultimii doi ani nu s-au mai bătut. S-a închis şi o discotecă unde se băteau cu românii", a precizat edilul.

Poliţişti de la Rutieră, bătuţi în centrul Clujului

Un alt incident grav, în care au fost agresaţi doi agenţi de la Serviciul Rutier, s-a petrecut în 19 martie, pe strada Avram Iancu. Incidentul a fost filmat cu telefonul de către un elev de la Colegiul George Coşbuc, aflat vizavi de locul în care s-a petrecut agresiunea. Pe imagini se vede cum şoferul a vrut să plece cu unul dintre poliţişti agăţat de portiera maşinii. Poliţistul l-a scos din vehicul şi a încercat să-l încătuşeze, însă a fost prins din spate de fratele şoferului. Au urmat apoi îmbrânceli între fraţi şi cei doi agenţi. Unul dintre poliţişti s-a ales şi cu o lovitură zdravănă la picior. În cele din urmă, fraţii Mircea şi Adrian Onaca au fost duşi la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde a început cercetarea penală pentru ultraj. Surse din rândul poliţiştilor spun că ambii fraţi au fost trimişi în judecată luna trecută, însă reprezentanţii judecătoriei nu au fost de găsit pentru a confirma informaţia.

 

 

Comenteaza