Doi speologi clujeni, blocaţi într-o peşteră din Bihor UPDATE

Doi speologi clujeni, blocaţi într-o peşteră din Bihor UPDATE
Doi clujeni, membri în echipa Salvaspeo Mărgău, sunt blocaţi într-o peşteră din judeţul Bihor, de ieri, după ce o viitură puternică a blocat ieşirile. Alături de ei se află şi un speolog din Baia Mare.
UPDATE O echipă de scafandri a reuşit să ajungă până la ultimul filtru al coridorului de acces în Peştera Cociu, care coboară până la 200 de metri sub pământ. "Am fost anunţat că s-a descoperit coarda pe care cei trei speologi au coborât în prima sală. Eu sper ca în două-trei ore echipa de intervenţie să-i scoată pe cei trei afară. Sperăm că lucrurile nu se vor complica şi nu va fi nevoie de targă", a declarat Florin Mihuţ, membru în echipa Salvaspeo Mărgău, aflat la peştera din judeţul Bihor.

UPDATE
În jurul orei 13 o echipă de recunoaştere formată din salvamontişti şi speologi din Bihor şi Cluj au intrat în peştera Cociu, în încercarea de a-i recupera pe cei trei speologi blocaţi de marţi seara în subteran. Coridorul de intrare în peşteră are aproximativ 200 de metri, este abrupt cu scurgeri de apă şi repezişuri, iar până la sala principală a peşterii timpul estimat de ajungere este de trei ore.  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi serviciul Salvamont au intervenit pentru a degaja intrarea în peştera Cociu încă din această noapte, când au instalat o pompă de scoatere a apei.În această dimineaţă aceştia au mai introdus în galeria inundată o a doua pompă, a declarat Adrian Marin, şeful serviciului Salvamont Bihor.

Cea mai pesimistă predicţie este că cei trei speologi ar fi putut să fie surprinşi de viitura de marţi în timp ce străbăteau coridorul strâmt spre ieşirea din galerie. Speologul clujean Szasz Peter, unul dintre prietenii uneia dintre cei trei speologi, a declarat pentru ziuadecj.ro că speră că în momentul în care galeria Cociu s-a inundat cercetătorii să se fi aflat în sala principală a peşterii, în locul de campare, pentru că acolo sunt în afara oricărui pericol.


Potrivit salvatorilor de la Salvamont Bihor şi Mărgău Cluj, cei doi, Ovidiu Pop şi Simona Laiu, sunt speologi cu experienţă, care explorează peşterile din zonă de câţiva ani.

Din primele informaţiii ei sunt blocaţi la cota minus 200, iar salvamontiştii din zonă încearcă să oprească apa pentru a nu inunda peştera.

Alături de cei doi se află şi o prietenă a lor din Baia-Mare.

Cei trei explorau peştera Cociului, iar Simona Laiu este preşedintele Clubului de Speologie "Politehnica" din Cluj-Napoca.
 Aceştia nu pot fi contactaţi, de marţi seara.

Comenteaza