Doliu la Teatrul Maghiar! Un fost director a încetat din viaţă

Doliu la Teatrul Maghiar! Un fost director a încetat din viaţă
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj îşi ia cu tristeţe rămas bun de la un fost director al instituţiei de cultură, care s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani.

Kötő József, scriitor, teatrolog şi dramaturg, a fost unul dintre membrii reprezentativi ai companiei de teatru. Sub directoratul lui Senkálszky Endre și al lui Bisztrai Mária, a ocupat timp de douăzeci de ani, în perioada 1965-1985, poziţia de secretar literar, iar între 1986 și 1990 a fost directorul Teatrului.

În perioada cenzurii comuniste și în anii care au urmat, considera că Teatrul Maghiar din Cluj trebuie să fie atelierul culturii ardelene. În acest scop, a studiat în profunzime literatura dramatică transilvăneană, iar ulterior a scris volumul cu titlul "Fejezetek a románai magyar dráma történetéből" (Capitole din istoria dramaturgiei maghiare din România).

De-a lungul carierei a lucrat cu regizori renumiţi, precum György Harag şi Gábor Tompa şi a publicat mai multe volume de istoria teatrului, sute de articole și studii despre istoria literaturii dramatice și a teatrului.

Comenteaza