Dosarul lui Florian Walter. ANAF arată cum a prejudiciat firma controlată de el statul cu 4,5 milioane de euro

Dosarul lui Florian Walter. ANAF arată cum a prejudiciat firma controlată de el statul cu 4,5 milioane de euro
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat publicităţii rezultatele verificărilor efectuate la Romprest Service, firma controlată de omul de afaceri Florian Walter, vizat într-un amplu dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

 

Potrivit raportului, Direcția generală antifraudă fiscală a efectuat între 20 august şi 11 decembrie 16 acțiuni de verificare la compania Romprest Service. Acestea au avut ca obiectiv modul în care au fost respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către companie raportat la relațiile comerciale desfăşurate cu societăţile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL în anii 2012 - 2014, respectiv cu lanțurile comerciale Tănăsescu Farm SRL- Coresio Euroinvest SRL- JIF SRL- Euro Grup SRL- Compania Romprest Service SA și Tănăsescu Farm SRL- Coresio Euroinvest SRL- Bryana Euro Invest SRL- Euro Group SRL.

"Administratorii ROMPREST SERVICE SA, în calitate de lideri ai grupării infracţionale, au creat şi utilizat mai multe societăţi comerciale având drept scop realizarea de achiziţii intracomunitare nedeclarate de clorură de calciu în cazul primului circuit, ascunzând adevărata natură a provenienţei mărfurilor prin declararea fictivă a unor tranzacţii comerciale, ulterior mărfurile ajungând fictiv pe circuitul CORESIO EUROINVEST SRL- JIF SRL- EURO GRUP SRL la COMPANIA ROMPREST SERVICE SRL, aceasta din urmă creându-și avantaj fiscal reprezentând TVA deductibil şi impozit pe profit", se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, societatea a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni de achiziţii de prestări servicii constând în punerea la dispoziţie de angajaţi la societăţile menționate, o mare parte din aceste servicii fiind nereale, provenind din achiziţii fictive, fie direct, fie prin intermediul unor alte firme, acestea având la rândul lor drept furnizori de servicii societăţi care nu declară livrări.

La firmele în cauză s-a constatat acelaşi mod de lucru şi tipologie. Mai exact, este vorba de sedii sociale unde nu se desfăşoară activitate, declarate în principal la adrese de cabinete de avocatură sau apartamente de bloc, reprezentanţi legali neidentificabili sau care nu se prezintă la solicitarea organelor de control, lipsa salariaţilor încadraţi legal şi lipsa mijloacelor de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor. 

"Din verificările efectuate au rezultat indicii rezonabile care conduc la concluzia că operaţiunile economice ce au făcut obiectul actelor de sesizare înaintate unității de parchet nu au fost efectuate în fapt, iar înregistrarea lor ca şi cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificială a cheltuielilor în vederea diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către societatea COMPANIA ROMPREST SERVICE SA. Se impune a fi menționat faptul că documentele de achiziție procurate au fost utilizate de administratorul EURO GRUP SRL pentru obţinerea de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, aspect ce a fost adus, de asemenea, la cunoștința organelor de urmărire penală", precizează reprezentanţii ANAF. 

Mai mult, cu ocazia controalelor efectuate s-a conturat suspiciunea că unii din membrii grupării infracţionale, în scopul sustragerii de la efectuarea unor verificări financiar fiscale, au declarat fictiv cesionarea părţilor sociale deţinute la alte societăţi. Astfel, inspectorii au apreciat că Romprest Service a beneficiat inclusiv de un circuit scriptic de tranzacţionare succesivă a serviciilor menționate și s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive.

"Prin urmare, agentul economic verificat împreună cu societăţile de pe lanţul de tranzacţionare care au sprijinit activitatea liderului grupării în tentativa acestuia de a ascunde urmele infracţiunilor asupra cărora există suspiciunea că le-ar fi săvârşit au contribuit la formarea unor circuite comerciale care să creeze aparenţa de legalitate în cazul circulaţiei mărfurilor şi serviciilor şi a deductibilităţii TVA, cât și obținerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea credinţă de documente asupra cărora există suspiciunea rezonabilă că ar fi false. Prejudiciul estimat cauzat bugetului statului este în cuantum de circa 4,5 milioane euro", se mai arată în document. 

Aspectele constatate cu ocazia controalelor efectuate au fost supuse atenției organelor de urmărire penală competente, respectiv Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Miercuri dimineaţa, procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate au efectuat 23 de percheziţii în mai multe judeţe, fiind vizate 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii au descins şi al Romprest Service, respectiv la locuinţa lui Florian Walter, liderul grupării infracţionale, însă acesta din urmă nu a putut fi găsit. 

Comenteaza