Două milioane de euro pentru o nouă grădină zoologică la Turda

Două milioane de euro pentru o nouă grădină zoologică la Turda
Turda apasă pedala turismului: după salină şi băile sărate, grădina zoologică va fi reamenajată din temelii după proiectul unui arhitect australian stabilit în Ungaria.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ
În următoarele 22 de luni, parcul zoo din Turda va fi închis pentru renovare. “Consorţiul” care va realiza transformarea este format din arhitecţi şi consultanţi din Ungaria, cărora li se alătură o societate din Miercurea Ciuc. Valoarea totală a proiectului este de peste 7,8 milioane de lei (circa 1,9 milioane de euro).

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, a declarat ieri în prezentarea ambiţiosului proiect că întreaga acţiune a început să fie gândită în urmă cu doi ani, la iniţiativa actualului director al Grădinii Zoologice, Mate Csaba. Municipalitatea a reuşit să obţină o finanţare de 75% pentru acest proiect din partea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în timp ce din fonduri locale a fost repartizată diferenţa de 25% din suma necesară rebranduirii unuia dintre cele mai vechi parcuri zoo din ţară.

“În această săptămână am început deja organizarea spaţiului de lucru. Realizarea acestui obiectiv face parte dintr-o strategie aprobată de Consiliul Local Turda care pune pe primul loc exploatarea turismului din zonă şi obţinerea statutului de staţiune turistică”, şi-a explicat primarul prioritizarea acestei investiţii. El a mai spus că zona de servicii şi alimentaţie publică va evolua odată cu reintrarea în circuit a viitoarei grădini zoo şi că proiectul este gândit în coroborare cu amenajarea tehnico-utilitară a părţii din oraş în care sunt localizate zoo-parcul, băile sărate şi Salina Turda din fonduri europene. “Este un proiect de circa şase milioane de euro pentru amenajarea drumului, parcărilor, a iluminatului public. Sper ca la începutul anului 2012 Turda să înceapă să capete alura unei staţiuni adevărate”, a mai spus Ştefănie.

La prezentarea proiectului au fost prezenţi şi reprezentanţii executanţilor lucrărilor, desemnaţi în urma unei licitaţii publice. Este vorba despre societatea Benzot-Har din Miercurea Ciuc, precum şi de proiectantul maghiar de origine australiană, arhitectul Anthony Gall, reprezentant a două societăţi din Ungaria, Gall şi Partenerii şi Aspectus Arhitect. El este, de altfel, şi unul dintre proiectanţii grădinii zoologice de la Budapesta, care are circa un milion de vizitatori anual. “Proiectul a demarat în funcţie de posibilităţile din teren, lacul, dealul, platoul. Acestea vor rămâne şi sunt exploatate în noua viziune. Toate clădirile existente vor fi demolate, din vechea grădină nu va mai rămâne nimic”, a explicat Gall.

El a prezentat pe rând planşele cu viitoarea grădină zoo, care se va întinde pe circa 5,3 hectare, cu posibilitatea de extindere, în timp, la 10 hectare. Practic, vor fi construite un sediu administrativ, cu birouri, centre de informare, sală de conferinţe şi spaţii destinate exclusiv cercetării şi educaţiei, un centru ecvestru – gândit şi ca un centru de recreere cu un club hipic care să aducă venituri suplimentare, în timp ce suprafaţa administrată va fi împărţită în opt zone. Casa urşilor, casa felinelor mari, zonele Africa 1 şi 2, unde va fi amenajată o casă a rinocerilor şi un microclimat de savană în care mai multe animale - zebre, antilope, girafe - vor coabita. Proiectul mai prevede realizarea unei case exotice, cu palmieri, acvarii şi terarii, iar alături va fi amenajat un platou pentru o cafenea, lângă lacul existent. La etajul al doilea al grădinii, pe deal, vor fi amenajate zona animalelor de pădure din Europa şi zona animalelor semidomestice (cămile, lame).

“O grădină zoologică se numără printre primele cinci elemente care atrag turişti oriunde în lume. Să creezi o grădină zoologică este greu, nu doar pentru că trebuie asigurate condiţiile de siguranţă pentru vizitatori, dar şi pentru că trebuie să fie satisfăcute nevoile biologice ale fiecărei specii”, a declarat doctorul Endre Sos, reprezentantul Federaţiei Europene a Grădinilor Zoologice, prezent la Turda.

Constructorul Benzot-Har s-a apucat deja de lucru, prima construcţie care va fi demolată fiind grajdul. Benzot-Har, firmă înfiinţată de inginerul Borsody Zoltan, are în portofoliu diverse construcţii realizate în judeţul Harghita, precum Casa de Studii Jakab Antal, Spitalul ORL Miercurea Ciuc, showroom-ul Skoda din Miercurea Ciuc, sediul Universităţii Sapientia din Mureş.

Turda, la concurenţă cu Clujul

Primarul Tudor Ştefănie a declarat ieri că doreşte ca Turda
să devină un puternic centru administrativ şi cultural-educativ regional, cel puţin pentru oraşele din fostul judeţ Arieş-Turda. El a spus că a fost demarată o strategie de dezvoltare instituţională care prevede transformarea Spitalului Municipal Turda într-unul comparabil cu unităţile sanitare din Cluj
şi Alba.

Mai mult, Ştefănie spune că discuţiile pentru deschiderea în Turda a unui centru universitar în colaborare cu Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş-Bolyai, în fosta clădire a Judecătoriei Turda (recâştigată în instanţă), sunt avansate. “Eu nu mai cred în zone administrative aşa cum au fost ele stabilite de guvern. Cred în centre de influenţă regionale care să nu oblige cetăţenii să se deplaseze într-un anumit loc pentru a obţine avize sau servicii, ci să creeze condiţiile necesare ca oamenii să vină singuri”, a spus Ştefănie. El a adăugat că Turda are şansa să devină o capitală neoficială pentru Abrud, Luduş, Câmpeni.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza