Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în cinci oraşe din ţară, inclusiv la Cluj, înainte de scoaterea sa la licitaţie

Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în cinci oraşe din ţară, inclusiv la Cluj, înainte de scoaterea sa la licitaţie
Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în Baia Mare, Oradea, Arad, Cluj-Napoca şi Braşov, în perioada 25 - 29 ianuarie, înainte de a fi scos la vânzare pe 3 februarie, la Bucureşti, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor.

Astfel, drapelul va fi expus la Primăriile din Baia Mare şi Oradea, pe 25 ianuarie, respectiv 26 ianuarie. Steagul va putea fi văzut pe 27 ianuarie la Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, pe 28 ianuarie în Clădirea Casino din Cluj-Napoca, şi, pe 29 ianuarie la Muzeul "Casa Mureşenilor" din Braşov.

Drapelul lui Avram Iancu va fi scos din nou la vânzare, pe 3 februarie, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM, decedat în 2015, şi Gheorghe Funar, care şi-au disputat acest steag.

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea, potrivit casei de licitaţii Artmark.

Vânzarea acestui valoros obiect istoric, care este materializarea crezului unui popor, ce şi-a regăsit curajul şi solidaritatea într-un erou care le striga "Voi sunteţi poporul!", va începe la licitaţia din 3 februarie de la 5.000 de euro, spune Artmark.

Casa de licitaţii aminteşte că, în octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu "făcea faţă conflictelor juridice", care în prezent au încetat. "Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, îşi joacă adevărata şansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecţia unei instituţii culturale de prestigiu sau destinul de a aparţine unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identităţii naţionale", spune Artmark.

În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark, la un preţul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitaţia respectivă.

În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai îndreptat în privinţa steagului lui Avram Iancu şi împotriva moştenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitaţie a drapelului, după cum au precizat luni, pentru Mediafax, reprezentanţi ai Artmark.

Comenteaza