Drogurile, din nou la liber în Cluj

Drogurile, din nou la liber în Cluj
În ciuda interdicţiilor, drogurile sintetice pot fi cumpărate în continuare de la magazin, sub numele de cod “nisip decorativ”.

Cu toate că guvernul a introdus pe lista de mare risc 40 de substanţe din compoziţia drogurilor aşa-zise "etnobotanice", iar primăria a interzis funcţionarea în Cluj-Napoca a magazinelor de vise, acestea au început din nou să fie vândute la tejghea, sub altă denumire. Autorităţile spun că cererea prea mare din parte tinerilor convinge afaceriştii să sfideze legea şi să inventeze modalităţi de a o fenta.

Magazinul Get High de pe strada Moţilor, situat în apropiere de cel mai important complex studenţesc, Hasdeu, s-a redeschis de curând şi comercializează "nisip ornamental", însă, în realitate, este vorba tot despre halucinogene etnobotanice. Ieri, în jurul prânzului, mai mulţi tineri aşteptau deja în faţa uşii magazinului, care se deschide la ora 12:00, ca să-şi achiziţioneze doza. Reporterii ZIUA de CLUJ şi REALITATEA TV Cluj au reuşit să cumpere un pliculeţ de "nisip" Special Gold, de 0,25 g. Denumirea produsului este deja celebră printre consumatorii de droguri. Cei care au sesizat că fenomenul drogurilor legale continuă în oraş au fost inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, care au analizat informaţiile contradictorii de pe etichetele acestor produse. Pe ambalajul Special Gold, de exemplu, se menţionează că este "strict interzis consumului uman", dar nu se comercializează decât "persoanelor peste 18 ani", conţine "nisip", iar "pentru decor produsul se poate păstra în ambalajul original".

"E vorba de aceeaşi firmă, Get High, care s-a redeschis sub un alt nume. Tot timpul procedează aşa, nu putem merge pe recidivă pentru că de fiecare dată e vorba de altă firmă. E o muncă în zadar lupta cu aceste societăţi", afirmă şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC), Mircea Radu. El spune că atribuţiile serviciului pe care îl conduce se opresc atunci când vine vorba de inventarierea substanţelor din componenţa drogurilor, lucru care ar trebui făcut de Direcţia de Sănătate Publică. "Noi îi putem amenda pentru etichetare necorespunzătoare, ca şi acum, cu 2.000 de lei", a declarat Radu. Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi Antidrog nu are competenţe în domeniul drogurilor legale decât dacă se demonstrează că una dintre substanţele din plicurile verificate se află pe lista celor 40 interzise de lege, lucru care atrage deschiderea unui dosar penal. Până atunci, singurii care pot interveni sunt primăria şi poliţia locală, în baza hotărârii de interzicere a funcţionării, adoptată la începutul acestui an de Consiliul Local Cluj Napoca.

"Produsele care au apărut acum pe piaţă nici măcar nu sunt noi. Special Gold e cunoscut de mult. E foarte greu să tratezi o persoană care a consumat astfel de produse pentru că nu cunoaştem substanţele din componenţa lor. Pot fi depresoare sau stimulente ale sistemului nervos central. Sunt foarte periculoase", a comentat consilierul Eugen Sabo de la Centrul de Prevenire Antidrog Cluj. O altă metodă folosită de "dealeri" este comanda prin telefon, în sistem "home delivery", direct la uşă. Sunând la un număr disponibil pe un site-fantomă cunoscut de consumatori, reporterii ZIUA de CLUJ au putut cumpăra plicuri de Diesel Power, un drog sintetic "charger" (care energizează - n. red.), care imită cocaina şi care are efecte similare. "Este des folosită metoda «home delivery», dar şi curieratele rapide, pentru a trimite oriunde în ţară, nu doar local. Cei de la curieri nu ştiu ce transportă, nu pot viola corespondenţa", a spus Sabo. Un plic de Diesel costă 50 de lei, iar unul de Special Gold, 35 de lei.

 

 

Comenteaza