Dronele MQ-9 Reaper pe care NATO le va trimite la Câmpia Turzii costă aproape 100 de milioane de dolari

Dronele MQ-9 Reaper pe care NATO le va trimite la Câmpia Turzii costă aproape 100 de milioane de dolari
| Foto: Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" - Facebook

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că în anul 2024 vor fi dislocate la baza aeriană militară de la Câmpia Turzii trei drone de tip MQ-9 Reaper, pentru consolidarea apărării flancului estic al NATO.

Dronele vor acţiona, pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi vor fi deservite la Câmpia Turzii de circa 40 de specialişti olandezi.

Această decizie, luată în premieră de Ţările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date şi informaţii pentru monitorizarea situaţiei de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianţei, notează turdanews.net

General Atomics Aeronautical Systems MQ-9 Reaper este un avion de luptă fără pilot utilizat în special de către United States Air Force. Un UAV General Atomics MQ-9 Reaper costă aproximativ 32 de milioane de dolari.

„Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național în sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România.

Contribuțiile substanțiale cu trupe aliate pe teritoriul național demonstrează, încă o dată, unitatea și coeziunea aliată și dovedesc credibilitatea posturii de descurajare și apărare.

De asemenea, România are, la rândul său, o contribuție substanțială cu trupe și capabilități în misiunile și operațiile NATO și UE.”, a transmis Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Comenteaza