Dumbravă, CSM: eliminarea prezumţiei dobândirii legale a averii este un regres în materia drepturilor omului

Dumbravă, CSM: eliminarea prezumţiei dobândirii legale a averii este un regres în materia drepturilor omului
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţiu Dumbravă, spune la Cluj că nu este de acord cu propunerea de eliminare a prezumţiei caracterului licit de dobândire a averii.

„CSM susţine în continuare că eliminarea acestei dispoziţii ar depăşi limitele revizuirii Constituţiei. Dreptul la proprietate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, specific democraţiei constituţionale, iar proprietatea trebuie ocrotită şi garantată", a arătat Dumbravă, la Cluj. El adaugă că experienţa regimului comunist, unde dreptul la proprietate nu era garantat, „a demonstrat că fără garanţii constituţionale dreptul la proprietate poate fi supus sistematic unui control etatic de cele mai multe ori abuziv şi represiv. Dumbravă este de părere că eliminarea garanţiei de prezumţie a dobândirii oneste a proprietăţilor „ar reprezenta un regres în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".


Dumbravă a fost prezent astăzi la Cluj, unde a asistat la cursul festiv al absolvenţilor Facultăţii de Drept şi a avut o întrevedere cu magistraţii Curţii de Apel şi ai instanţelor arondate acesteia.

Comenteaza