După zăpada din ajunul Crăciunului, vin ploile. E cod portocaliu la Cluj

După zăpada din ajunul Crăciunului, vin ploile. E cod portocaliu la Cluj

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru şase judeţe, valabilă până duminică după-amiaza, şi o alta Cod galben de ploi şi ninsori însemnate cantitativ pentru 12 judeţe.

Conform avertizării Cod portocaliu, până duminică la ora 12:00, în Carpaţii Occidentali şi în grupele vestice ale Carpaţilor Meridionali vor fi precipitaţii abundente. Vor fi ploi, care vor favoriza topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.800 m vor predomina ninsorile. Cantităţile de apă vor depăşi 40-50 l/mp şi pe arii restrânse 70 l/mp.

Avertizarea vizează judeţele Hunedoara, Caraş-Severin şi, parţial, Alba, Cluj, Bihor şi Arad.

De asemenea, tot până duminică la 12:00, în Banat, Crişana, iar pe arii restrânse în Transilvania şi nord-vestul Olteniei, va ploua însemnat cantitativ. În zona Carpaţilor Orientali şi în nord-vestul Moldovei treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri mai consistent. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 25-40 l/mp.

Se vor afla sub Cod galben judeţele Suceava, Timiş, Hunedoara şi, parţial, Neamţ, Bacău, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Alba, Goj, Mehedinţi şi Arad.

Totodată, AMN a emis o informare meteo conform căreia până marţi, la ora 10:00, temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ în cea mai mare parte a ţării. În zona montană înaltă, iar începând din seara zilei de sâmbătă (25 decembrie) şi în cea mai mare parte a Moldovei vor fi ninsori şi lapoviţă, iar în celelalte regiuni mai ales ploi.

Îndeosebi pe parcursul zilelor de duminică (26 decembrie) şi luni (27 decembrie) pe alocuri se va depune polei, cu o probabilitate mai ridicată în jumătatea de sud a Moldovei, în Muntenia, în Crişana şi nord-vestul Transilvaniei.

Pe parcursul zilei de luni (27 decembrie) vântul va prezenta intensificări temporare în regiunile sudice, cu viteze de 40-50 km/h, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 60-70 km/h, spulberând zăpada.

Comenteaza