E oficial: comuna Floreşti, peste Câmpia Turzii, Gherla şi Huedin la locuitori, peste Dej la locuinţe

E oficial: comuna Floreşti, peste Câmpia Turzii, Gherla şi Huedin la locuitori, peste Dej la locuinţe
Comuna Floreşti este a patra localitate din Cluj - depăşeşte la numărul de locuitori oraşul Huedin şi municipiile Gherla şi Câmpia Turzii.

Direcţia Regională de Statistică a centralizat datele la nivelul judeţului Cluj, după încheierea recensământului. Potrivit informării, au fost recenzate 302.262 locuinţe şi 674.903 persoane din populaţia judeţului Cluj. În municipiul Cluj-Napoca, au fost recenzate 128.815 locuinţe şi 314.513 persoane, în vreme ce în Turda recenzorii au înregistrat 20.491 locuinţe şi 46.160 persoane. În Câmpia Turzii au fost înregistrate 9.576 locuinţe şi 22.157 persoane, iar la Gherla situaţia arată 8.492 locuinţe şi 20.440 persoane.

În Dej au fost recenzate 13.806 locuinţe şi 30.434 persoane, iar în oraşul Huedin recenzorii au numărat 3.720 locuinţe şi 10.146 persoane. Localitatea rurală cu cel mai mare număr de persoane recenzat este Floreşti, cu 13.882 locuinţe şi 22.189 persoane, urmată de Apahida cu 5.127 locuinţe şi 10.398 persoane, respectiv comuna Baciu cu 4.295 locuinţe şi 10.237 persoane recenzate.

 

"Suntem aproape de Cluj-Napoca, zonă industrială bine dezvoltată, chiar dacă în ultima vreme lucrurile s-au mai schimbat. Ce sa întâmplat cu dezvoltarea imobiliară din Cluj a detrminat lumea să vină la noi, pentru că era mai ieftin şi sunt oameni cu loc de muncă în Cluj-Napoca, s-au stabilit în Floreşti", a spus primarul Ioachim Vancea, pentru ziuadecj.ro. El spune că multe dintre apartamente au fost cumpărate sau închiriate şi de studenţi, "pentru că sunt mai mici chiriile".


În acest moment singura modalitate prin care clujenii pot ajunge în Floreşti şi invers este DN1 E60, dar Vancea spune că vor exista două alte variante, din primăvară: "La drumul prin cartierul Grigorescu execuţia va începe în primăvară, după ce se duce zăpada. E un drum de macadam, va face legătura între blocurile din capătul Grigorescu şi intrarea pe strada Sportului din Floreşti, unde e hidrocentrala Floreşti 2. Nu e asfaltat, dar va avea podeţe şi rigole laterale, va fi un drum practicabil", a spus el.

O a doua variantă va fi pista de biciclete finanţată cu bani europeni pentru zona metropolitană. "S-a semnat parteneriatul pentru pista de biciclete cu municipiul Cluj-Napoca, în zona metropolitană, vor începe lucrările în primăvară. Pista începe pe DN1 E60 lângă pizzeria El Milanese, continuă pe străzile Dumitru Tăuţan, Dumitru Mocanu şi Tăuţului, ajunge pe deasupra zonei militare şi iese la magazinul Praktiker", spune primarul. El adaugă că pista, ce va fi asfaltată pentru biciclete cu bani europeni, ar putea fi lărgită pentru a putea fi circulată şi de autoturisme, iar aici finanţarea ar urma să fie suportată de Consiliul Local. "Dar asta rămâne la latitudinea Consiliului Local; prioritară e terminarea asfaltării în sat", a conchis primarul.

 

Zoltan Arpad Weber este preşedintele asociaţiei de proprietari de pe strada Muzeul Apei 4. El spune că cele două variante de trafic între Floreşti şi Cluj-Napoca, avansate de primar, nu sunt fezabile. "Un drum de macadam care ajunge în zona Grigorescu ajunge pe strada Donath, înfundată la capăt şi neasfaltată, urmată de o zonă cu maşini parcate pe ambele sensuri. Idei reale sunt pe partea sudică şi pe partea nordică, plus construirea unui trotuar pe marginea actualului E60, cu parapet de beton, care să fie folosit ca trotuar pietonal, dar şi ca pistă de biciclişti, cu lăţimea de trei metri", spune el.

Comenteaza