E oficial! Consiliul Județean Cluj interzice navigația poluantă pe lacurile Tarnița și Fântânele

E oficial! Consiliul Județean Cluj interzice navigația poluantă pe lacurile Tarnița și Fântânele

Regulamentul de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele din Cluj a intrat în vigoare după ordinul de ministru semnat de Cătălin Drulă.

Urmare a adoptării de către Consiliul Județean Cluj a noilor regulamente de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele, inclusiv a mecanismelor de control și a sancțiunilor aplicabile, acestea au fost validate de către Ministerul Transporturilor care a emis marți, 6 iulie 2021, ordinul necesar.

,,Odată cu încheierea acestei etape, Consiliul Județean dispune de prerogative și mijloace de intervenție în vederea protejării acestei zone. Mă bucur că am reușit să finalizăm o procedură clară și transparentă care să reglementeze într-o manieră optimă navigația ambarcațiunilor pe cele două lacuri”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Suplimentar față de măsurile deja luate, Consiliul Județean va achiziționa două ambarcațiuni, camere de filmat în zonele de acces, precum și o autoutilitară. Tot pentru a dispune de un control sporit și o monitorizare eficientă a navigației va fi utilizată și o dronă aflată deja în dotarea instituției.

Potrivit reprezentanților forului județean, în perioada imediat următoare vor fi desfășurate acțiuni de informare, patrulare și control, vor fi delimitate zonele de agrement, se vor stabili și desemna locurile pentru acostarea ambarcațiunilor, vor fi instalate balize, etc.

Ordinul de ministru urmează să își producă efectele juridice de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Navigaţia oricărei ambarcaţiuni propulsate cu combustibili fosili este interzisă pe lacurile Tarniţa şi Fântânele, fiind permise numai cele electrice, cu vele, vâsle sau pedale, potrivit unui ordin semnat de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă.

Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului de navigație, cei care nu respectă noile prevederi vor fi sancționați cu amenzi ce pot ajunge până la 6.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

loading...
Comenteaza