Ţeapă de categoria grea: creditul cu surprize. Vezi cum au rămas câţiva clujeni fără economii

Ţeapă de categoria grea: creditul cu surprize. Vezi cum au rămas câţiva clujeni fără economii
Escrocii au pus la punct o nouă metodă de a face bani pe seama naivităţii şi a bunei credinţe a cetăţenilor. Sub pretextul acordării unui credit avantajos, cu o dobândă mică şi uşor de accesat de persoanele cu venituri reduse sau de cele care figurează pe lista de rău platnici, mai multe "firme" au lăsat fără economii nu mai puţin de 35 de clujeni.

Mecanismul de funcţionare al schemei este simplu: victimele sunt atrase să acceseze aceste credite prin reclame sau chiar şi verbal, ademeniţi fiind de faptul că împrumuturile se aprobă rapid, fără verificări de bonitate, termenul de returnare fiind de 10-20 de ani.

Vrăjiţi de toate avantajele prezentate, aceştia nu mai sesizează clauzele ascunse din contracte şi nu realizează că achită, în avans, diverse taxe sau rate lunare, fără să fi primit efectiv creditul. Mai mult, nici nu se stabileşte când vor primi banii de care au nevoie.

"Clienții sunt sfătuiți să dea în avans cât mai multe „rate" pentru a avea prioritate şi pentru a primi cât mai repede creditul, însă în contractul pe care l-au semnat se precizează, în termeni alambicaţi, că pot primi acest credit la finele contractului, spre exemplu la finele celor 20 de ani, dar nu este obligatoriu să îl şi primească.

Victimele, când realizează că au fost păcălite, nu pot solicita ratele plătite, decât la finalul perioadei pentru care au luat creditul. Societatea nu se obligă să vireze sumele promise, iar între timp se şi poate dizolva, fără să restituie ratele pe care le-a încasat. Firma dispare din spaţiul închiriat unde avea sediul, cu tot cu cartele preplătibile de pe care îşi contactează clienţii", precizează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Județului Cluj.

Mecanismul este unul de tip piramidal, prin care se colectează lunar, de la doritorii de credite, rate fixe, care constituie, de altfel, venitul societăţii, venit care poate ajunge, într-un final, prin tragere la sorţi, unul dintre cei care au solicitat împrumutul.

Poliţiştii de investigare a fraudelor economico-financiare au depistat şi la Cluj un astfel de caz, prin care au fost păgubite 35 de persoane, cu suma totală de circa 12.000 lei. În urma verificărilor efectuate, organele abilitate au închis definitiv activitatea societăţii, iar administratorii sunt cercetaţi penal.

Pentru a nu cădea victimele escrocilor, poliţiştiia trag atenţia cetăţenilor care vor credite avantajoase să citească cu atenţie documentele pe care urmează să le semneze şi să ia în considerare factorul aleatoriu ce influenţează data la care vor primi banii. De asemenea, le recomandă să acceseze împrumuturi de la instituţiile financiare autorizate de Banca Naţională a României.

Comenteaza