Echinocţiul de toamnă 2020. Când se schimbă ora

Echinocţiul de toamnă 2020. Când se schimbă ora

Echinocţiul de toamnă 2020 va avea loc pe 22 septembrie, la ora 16:31 şi reprezintă debutul acestui toamnei din punct de vedere astronomic.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Din acest moment ziua începe să scadă treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică, potrivit astro-urseanu.ro.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă. Cu toate că, în ultimii ani, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, încă nu s-a luat nicio decizie oficială, astfel că ora de iarnă se va schimba și în 2020. Trecerea se va face în noaptea dintre 24 octombrie şi 25 octombrie (sâmbătă spre dumincă), când ora 4:00 a dimineţii va deveni ora 3:00.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza