Video Vor IT Tower la Florești. “Ne-am săturat de blocuri și de mafia imobiliară”

Vor IT Tower la Florești. “Ne-am săturat de blocuri și de mafia imobiliară”
Locuitorii comunei se plâng de traficul infernal și de urbanismul deșănțat

Un grup de locuitori ai comunei cu zeci de mii de oameni vrea să blocheze ridicarea de noi ansambluri rezidențiale pe motiv că traficul este aproape paralizat. În schimb, ei propun crearea unui centru IT pentru a ține informaticienii în Florești, dar și de clinici private.

“Traficul este cea mai mare problemă în Florești, Îmi vin copiii acasă plângând că nu mai vor să meargă la școală, că autobuzele sunt arhipline și miros îngrozitor. Am înțeles că se închide și drumul agricol, cu raliul din aceste zile, iar atunci va fi îngrozitor, un haos total. Dacă se strică o singură mașină, va fi blocaj și este infernal să stea copiii o oră la o căldură de 30 de grade.

O soluție ar fi se introducă autobuze școlare de la Polus la principalele școli din Cluj-Napoca. Trebuie să stopăm construcțiile colective în Florești și să facem locuri de muncă, un IT Tower, să nu mai facă naveta informaticienii la Cluj, clinici private, să nu trebuiască să meargă oamenii în oraș să se trateze”, spune Robert Szekely, un locuitor al Floreștiului.

Urbanism sălbatic și mafie imobiliară 

“Propunem să se spună stop construirii de noi blocuri în Florești, acestui urbanism sălbatic. Șase luni sau un an să nu se mai construiască pentru că nu sunt drumuri, iar rețeaua de utilități este subdimensionată. Oncos va ridica un ansamblu de câteva sute de apartamente în zona fostului abator, ceea ce înseamnă câteva sute de mașini în plus care vor folosi același drum, deja supraaglomerat.

Măcar până va fi funcțională centura sud, de fapt drum de ocolire, să nu se mai aprobe alte blocuri. Rețelele de electricitate, apă, canalizare sunt subdimensionate și nu mai fac față, în Florești mereu rămânem fără apă sau curent, canalele dau pe dinafară, iar gunoiul nu se strânge.

Să o spunem drept, în Florești este o adevărată mafie imobiliară, dar oamenii politici trebuie să înțeleagă că nu se mai poate așa. Sunt consilieri locali care sunt constructori - direct sau prin interpuși - faptul că se abțin de la vot nu înseamnă nimic. La ultima ședință de consiliu local s-a propus trecerea din extravilan în intravilan a 3 ha de teren pentru construcții, mă mir cum nu a trecut hotărârea, ca și alte planuri urbanistice zonale de altfel.

Pe de altă parte, ar trebui să se pună de acord și primarii celor două localități, Emil Boc și Horia Șulea, mai ales că amândoi fac parte din același partid deoarece Floreștiul nu este o problemă comunală, ci și una majoră pentru Cluj-Napoca, dacă ne referim numai la disconfortul locuitorilor din zona Donath, nevoiți să suporte acest trafic uriaș”, remarcă Daniel Meze, membru al Asociației Trăiesc în Florești (ATIF).

Partidul floreștenilor nemulțumiți

ATIF a lansat în acest an "Manifestul pentru Florești", document care este rodul unui demers civic prin care membrii său au inventariat problemele cu care se confruntă comunitatea. Organizația și-a propus să facă apel la toate instituţiile publice competente pentru a-şi dea concursul la rezolvarea a cât mai multe dintre problemele semnalate în cele peste 200 de mesaje primite de la floreşteni.

Membrii ATIF au propus realizarea de studii și sondaje despre nevoile reale ale floreștenilor, înființarea de microcartiere care să disperseze infrastructura socială, parcuri și de zone verzi, prelungirea liniilor urbane și mărirea frecvențelor autobuzelor și troleibuzelor Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Asociația a lansat joi iniţiativa civică "Ordine şi curăţenie în Floreşti", dar și campania “Stop urbanismului sălbatic din Floreşti. Ne sufocăm!”. Membrii ATIF vor să coaguleze societatea civilă, respectiv pe cei care vor să se implice în dezvoltarea comunității, și nu exclud transformarea ei în partid politic până în 2020.

Localitatea de lângă Cluj-Napoca avea la ultimul recensământ, din 2011, 23.000 de locuitori înregistrați, față de 7.100 la cel din 2002, însă numărul oamenilor care își duc existența în Florești este de fapt de 50-60.000, conform ATIF. Comuna este compusă din localitățile Florești, Luna de Sus și Tăuți și are o suprafață de 61 kmp.

Centura Florești, promisă pentru 2018
Primarul comunei, Horia Şulea, a declarat, la Realitatea FM Cluj, că viitoarea centură va fi terminată în acest an și că ea va rezolva parţial problemele de trafic dintre Cluj-Napoca și Florești. Potrivit autorizaţiei de construire, termenul maxim de realizare este 25 octombrie 2019. Proiectul tehnic este gata din 2014, iar prima promisiune de realizare a centurii datează din 2015. Drumul, care va porni din strada Tăuţiului şi va face joncţiunea în Cluj-Napoca cu drumul Sfântul Ioan, va avea o 2,6 km - firul principal, la care se adaugă 2 km de bretele. Drumul de ocolire sud va avea 11 podeţe şi două poduri, două giraţii şi trei intersecţii. Vor fi incluse şi două bretele de legătură cu DN1, la Metro şi la Polus. Carosabilul va fi de 2x 3,5 m, pe o parte trotuarul va fi de 1,5 m, iar pe cealaltă parte va fi inclusă şi o pistă de biciclete, lăţimea ansamblului trotuar - pistă de biciclete fiind de 2 m.
Comenteaza