Editura Dacia, părăsită şi reclamată de colaboratori

Editura Dacia, părăsită şi reclamată de colaboratori
Cunoscutul istoric Ovidiu Pecican a renunţat zilele trecute la funcţia de director editorial al editurii.

Renumita editură clujeană traversează o perioadă cu mari probleme financiare şi datorii. După ce omul de afaceri Horia Ciorcilă a ieşit din acţionariat, a urmat recent demisia directorului editorial Ovidiu Pecican (foto). De asemenea, colaboratorii editurii sunt nemulţumiţi că nu-şi primesc drepturile băneşti.

La aproape 40 de ani de la lansare, editura Dacia, una dintre cele mai vechi şi renumite edituri clujene, a ajuns într-o situaţie de instabilitate financiară şi datorii. Mai mult, după retragerea din acţionariat a omului de afaceri Horia Ciorcilă, editura a rămas şi fără directorul editorial, renumitul istoric Ovidiu Pecican.

Acesta fusese adus în această funcţie de Ciorcilă, care dorea să relanseze editura. Omul de afaceri a comandat un audit financiar-contabil, care a relevat datorii foarte mari. în consecinţă, acesta a renunţat să mai investească în editura Dacia şi s-a retras.

“Pot să vă confirm că m-am retras după ce domnul Ciorcilă a plecat şi el. Am dorit să facem o treabă bună, să relansăm o editură de calibru a Clujului şi Transilvaniei, dar nu s-a putut. Nu doresc să comentez mai mult pe această temă”, a declarat Pecican pentru ZIUA de CLUJ.

Fostul director editorial contractase o serie de volume de la diferiţi intelectuali, dar acestea nu vor mai apărea la editura Dacia, ci la alte edituri. “Nu pot lăsa oamenii care mi-au dat cărţi bune pentru tipar. Sunt valoroase. îmi pare rău că nu vor apărea la Dacia”, a mai spus Pecican, supărat.

 

Tot ieri, pe adresa redacţiei, a sosit o plângere prin care o fostă colaboratoare a editurii Dacia, redactor de carte, a declarat că patronul Ion Vădan nu a respectat contractul de muncă şi nu i-a achitat salariul aferent unei luni şi jumătate de muncă.

“E o situaţie de nesuportat, pe care o ştie toată lumea la Dacia. Nimeni nu întreprinde nimic fără ca domnul Vădan să nu îşi dea aprobarea. Eu vreau doar să îmi primesc salariul pentru munca mea. Am plecat din editură cu un gust amar, deşi ţin la ea”, a spus fosta colaboratoare, care a solicitat anonimatul.

 Precizăm că de-a  lungul ultimilor şase ani, editura a încercat să se relanseze, dar problemele financiare şi fluctuaţia de personal au împiedicat acest fapt. Atât fostul acţionar Horia Ciorcilă, cât şi actualul acţionar, omul de afaceri şi poetul Ion Vădan, nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia.

 

Scurtă istorie “dacică”

 

Editura Dacia s-a înfiinţat în 1969, la Cluj, cu scopul de a promova cultura română. De-a lungul anilor, la Dacia au apărut 3.500 de titluri în limbile română, maghiară şi germană.

Printre colecţiile lansate se numără “Testimonia”, “Discobolul”, “Restituiri”, datând dinainte de 1989, cărora li se adaugă altele, iniţiate după 1990: “Politica”, “Remember”, “Homo religiosus”, “Mundus Imaginalis”, “Athenaeum”, “Universitaria”, “Alternative”.

O parte dintre volumele publicate aici au fost premiate de Academia Română, Uniunea şi Asociaţiile Scriitorilor, Uniunea Artiştilor Plastici. Majoritatea intelectualilor clujeni au publicat atât înainte, cât şi după Revoluţia din 1898, volume de valoare la editura clujeană.

Comenteaza