Educație vs libertinaj în școala clujeană. Dezbatere aprinsă la Berăria Culturală

Educație vs libertinaj în școala clujeană. Dezbatere aprinsă la Berăria Culturală
Cea de-a XXXI-a dezbatere de la Beraria Culturală va fi una aprinsă dar şi utilă, având în vedere tema propusă, "Educaţie versus libertinaj în şcoala clujeană", problemă care a răscolit recent Clujul.

Tema va fi analizată de organizatorul și moderatorului dezbaterii, istoricul și jurnalistul Ion Novăcescu, împreună cu viceprimarul Anna Horvath, inspectorul şcolar general adjunct, Mariana Pop, directorul Liceului Gheorghe Şincai, Ioan Todea şi Ovidiu Florian părinte şi membru în C.A. al Colegiului G. Coşbuc. La dezbatere și-au anunțat participarea şi invitaţi surpriză, care vor asigura sarea şi piperul serii.

Comunicatorul Ion Novăcescu susține că a ales această temă întrucât s-a polemizat mult la Cluj pe marginea aşa-zisei îngrădiri a dreptului la liberă exprimare a elevilor în urma scandalului de la Liceul Şincai.

„Eu cred că singurul drept la exprimare liberă care ar trebui garantat unui elev este cel de a-şi contrazice documentat profesorul la clasă. Acesta-i unul dintre principiile pe care le voi prezenta publicului la dezbaterea din această seară. De asemenea, voi încerca să lămurim confuzia care există între educaţie şi instruire. Doar de instruire sunt responsabili profesorii şi şcoala. Educaţia este rezultatul şi rodul acţiunii şi influenţei familiei, mediului social, massmediei, reţelelor sociale, şcolii şi nu în ultimul rând a individului. În aceeaşi măsură vreau să vorbim la dezbatere despre ipocrizia şi rolul pe care-l joacă mass media în educaţia tineretului român şi în promovarea agresivă a libertinajului, prostului gust, falselor valori şi imoralităţii; în condiţiile în care aceeaşi medie este criticul cel mai sever al actului de instrucţie care se face în şcoală şi, evident, al profesorilor ", a declarat el.

În spiritul Berăriei Culturale, publicul îşi va putea aduce contribuţia la dezbaterea francă şi sinceră despre educaţie şi despre viitorul comunităţii noastre. Evenimentul va avea loc în această seară, de la ora 19:00, în Sala Euphoria de la Fabrica de Bere Ursus. Intrarea este liberă.

Berăria Culturală este un proiect cultural-comunitar al Fundației Armonia intrat în al treilea an de activitate, parte a Programului „Capitala Europeană a Tineretului. Cluj Napoca 2015", care este susținut de Ursus şi municipalitatea clujeană.

Comenteaza