Efectele economice ale vizitei Angelei Merkel la Cluj

Efectele economice ale vizitei Angelei Merkel la Cluj
Oamenii de afaceri şi economiştii consideră că vizita Cancelarului german la Cluj poate crea premisele orientării unor investitori germani către această zonă.
Pentru profesorul universitar Mihaela Luţaş, titular al cursurilor de Construcţie şi integrare europeană, Economie europeană şi Politici economice europene din cadrul Facultăţii de Studii Economice şi de Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii “Babeş-Bolyai”, vizita Cancelarului poate aduce încredere în mediul de business şi atrage noi investitori pe termen mediu. Preşedinte al Asociaţiei Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Ardealul de Nord, Günther Wotsch este de părere că este foarte important cum va prezenta presa germană vizita Cancelarului la Cluj.

Preşedinte al Asociaţiei Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Ardealul de Nord, Günther Wotsch a declarat ieri pentru ZIUA de CLUJ că nu există investitor german să nu se bucure de vizita Cancelarului Merkel la Cluj. “Desigur, doamna cancelar vine să primească o distincţie ca apreciere a muncii ei pe plan internaţional în plan politic, financiar. Noi, ca oameni de afaceri, nu putem influenţa rezultatele vizitei doamnei Merkel la Cluj. Dar presa germană şi cea română pot influenţa. În Germania, modul cum este reflectată vizita Cancelarului la Cluj poate avea efecte asupra mediului de afaceri de acolo. Dacă eu aş putea influenţa presa, aş prezenta efectiv munca noastră de aici şi ar avea un efect foarte benefic în Germania”, a precizat Wotsch.

Profesorul universitar Mihaela Luţaş, din cadrul FSEGA, consideră că efectul vizitei asupra mediului de business va fi unul benefic. “Cred că a acceptat să vină din considerente de natură politică, a acceptat să vină în Cluj mai ales pentru că i se conferă acest titlu de Doctor Honoris Causa al UBB, dar în acelaşi timp, pentru că vrea să legitimeze prin prezenţa dânsei seriozitatea şi modul în care firmele din această zonă abordează afacerile”, a declarat Luţaş. Profesorul clujean apreciază că Germania este în căutarea întăririi poziţiei economice în această zonă.

“Ceea ce se întâmplă acum la scară mondială – această permanentă aşezare şi reaşezare a polilor de putere – include Germania. În cadrul acestui «joc», poziţia doamnei cancelar Angela Merkel este una de prim rang. Ca atare, ea vine aici – este o supoziţie a mea – şi pentru că în acest proces de reaşezare a polilor de putere Germania are nevoie de România: şi are nevoie mai mult decât credem noi ori suntem tentaţi să spunem. România este o piaţă de desfacere, este un furnizor de forţă de muncă ieftină şi calificată pentru Germania, dar este mai mult decât atât. Prezenţa doamnei Merkel ne arată că România şi zona noastră, zona Clujului, pot deveni parteneri corecţi de afaceri în relaţie cu firmele germane”, susţine universitarul clujean. Întrucât firmele germane sunt pe locul al şaptelea în judeţ în ceea ce priveşte capitalul investit, sosirea lui Merkel poate schimba clasamentul pe termen mediu.

“Chiar dacă sunt pe poziţia a şaptea în judeţ, investiţiile germane sunt investiţii solide, nu neapărat îndreptate spre sfera comercială: mă refer la cele din zona de producţie industrială, de profile de aluminiu, industria textilă. Firme solide din Germania au venit pe această piaţă, ceea ce este un semn că au încredere în această piaţă, că pot obţine profit. Ar fi o naivitate din partea tuturor să credem că de mâine dimineaţă, după plecarea doamnei Merkel, va fi coadă de investitori. Dar va fi un semnal şi nu neapărat vor veni investitori din Germania, ci alături de aceştia cred că vor veni investitori care ştiu că de pe această piaţă pot să obţină profit sustenabil şi pe termen lung. Pe termen scurt, categoric nu (va fi modificat clasamentul investitorilor – n. red.), dar pe termen mediu, categoric da”, susţine Luţaş. Profesorul opinează că în competiţia globală Germania are nevoie de România.

“România, alături de alte state ale UE, este importantă pentru Germania pentru că în această reaşezare a sferelor de influenţă apar marii actori economici: China, India, Brazilia, Rusia, care este foarte aproape şi poate să joace un rol foarte important în această reaşezare. Ca atare, Germania are nevoie să îşi consolideze poziţia de lider european, dar nu de sine stătător, ci în cadrul unei structuri supranaţionale care este Uniunea Europeană. Or, poate face acest lucru în momentul în care diferenţele dintre economiile statelor din UE se diminuează. Atunci Germania va fi mai puternică, atunci va avea o piaţă de desfacere, va avea posibilitatea să îşi dezvolte acele industrii orizontale. Interesul Germaniei este să integreze spaţiul în care ea are poziţia de lider, spaţiul UE. UE îşi întăreşte poziţia în raport cu China în momentul în care dispar acele diferenţe dintre economiile statelor membre. România şi Bulgaria, trebuie să acceptăm, sunt foarte departe de media comunitară din perspectiva PIB-ului pe cap de locuitor şamd. Ca atare, acest interes despre care vorbeam, al Germaniei pentru România, este unul strict pragmatic, absolut normal”, a conchis profesorul clujean.

Capitalul german, al 7-lea în Cluj

Conform datelor statistice oferite de reprezentanţii Oficiului Registrului Comerţului Cluj, în judeţ funcţionează 534 de firme care au capital german. În privinţa capitalului social investit, firmele germane ocupă a şaptea poziţie, clasamentul fiind următorul: Ungaria, Spania, Austria, Italia, Suedia, Olanda, Germania, Danemarca, Cipru şi Franţa. Datele ultimului recensământ (2002) arată că în judeţul Cluj trăiau la acea dată 914 etnici germani.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Comenteaza