Şefia Parchetului European. Cum s-a încheiat prima rundă de negocieri

Şefia Parchetului European. Cum s-a încheiat prima rundă de negocieri

Prima rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului şef european s-a încheiat, miercuri, urmând ca următoarea discuţie urmând să aibă loc la finalul lunii.

Prima rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului şef european s-a încheiat fără niciun rezultat, a declarat, pentru Mediafax, europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu.

”Era normal să se întâmple chestia asta. Eu nu mă aşteptam la niciun rezultat, era mai mult decât normal şi decât sigur. E prima întâlnire, îşi spune fiecare echipă opiniile... Deci era absolut, absolut normal”, a spus Marian-Jean Marinescu. El a precizat că următoarea rundă de negocieri va avea loc pe 27 martie, la Strasbourg.

Informaţia a fost confirmată şi de europarlamentarul PSD Gabriela Zoană.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia LIBE

Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, care a avut loc în februarie, şi anume, 26 de voturi. Jean-François Bohnert a primit 22 de voturi şi un vot Andres Ritter, conform anunţului făcut de Comisia de libertăţi civile (LIBE) pe contul său de Twitter.

Propunerea celor două comisii va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui PE, Antonio Tajani. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Comenteaza