Şefii din poliţie vânează salarii de 4.000 de euro

Şefii din poliţie vânează salarii de 4.000 de euro
Poliţiştii din ţară au posibilitatea de a candida pentru ocuparea a 36 de posturi în cadrul direcţiilor Comisiei Europene, dar, sindicaliştii din sistem spun că şefii din Bucureşti au impus o condiţie care să le deschidă doar lor calea spre salarii de până la 4.000 de euro.

Anunţul privind cele 36 de posturi disponibile a fost făcut către unităţile şi subunităţile de poliţie din ţară de către Direcţie Management şi Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în 8 octombrie. Informaţia a fost transmisă IGPR de către Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană (UE).

"Cu toate că există pentru fiecare post în parte condiţii prestabilite de Comisia Europeană, Inspectoratul General al Poliţiei Române -prin Direcţia Management Resurse Umane- impune ca şi condiţie suplimentară ca poliţiştii care vor fi identificaţi ca având experienţa necesară şi doresc să opteze pentru unul dintre posturi să facă parte din corpul ofiţerilor. În aceste condiţii, vă rugăm să constataţi discriminarea evidentă care persistă între agenţii de poliţie şi ofiţerii de poliţie. Cu toate că se încearcă marginalizarea agenţilor de poliţie absolvenţi de facultăţi, mastere, cursuri postuniversitare cât şi doctorate, nu putem fi de acord ca aceştia să nu poată opta pentru aceste posturi doar pentru faptul că nu sunt ofiţeri de poliţie", au transmis reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) şefului IGPR, chestorul principal Petre Tobă.


"Agenţii de poliţie sunt din nou discriminaţi. De la Bucureşti a venit directiva că doar ofiţerii pot ocupa acele posturi. Însă, avem şi agenţi deştepţi, cu masterate, oameni care cunosc limbi străine, dar nu au acces la aceste posturi", a spus Constantin Mandache, liderul SNAP Cluj. Mai vehement, Iulian Surugiu, preşedintele SNAP, spune că şefii din IGPR îşi "trag oala la focul lor". "E vorba de 36 de posturi de experţi la UE, dar nici în rândul ofiţerilor nu sunt astfel de experţi. Se cer doar studii superioare, asta e condiţia impusă de UE. Încă o dată se dovedeşte că există discriminare în poliţie şi că se vrea menţinerea acestui sistem putred. Este vorba de posturi călduţe, muncă de birou, muncă de observator, "de ce să stea acolo agentul de poliţie, ia să stea aici, să fie frecat toată ziua", aşa gândesc şefii. Voi descrie situaţia, voi scrie Comisiei Europene. Vă pot da şi un alt exemplu de discriminare: un agent care are studii superioare, şi master, trebuie să facă un curs, să dea un examen pentru a promova de la un grad la altul, pe când ofiţerul nu mai face nici un curs. Un agent trebuie să aibă doctorat pentru a nu mai da acel examen", s-a plâns Surugiu. Întrebat ce salarizare se acordă pentru un post la direcţiile Comisiei Europene, Iulian Surugiu a spus că e vorba de sume cuprinse între 3.500-4.000 de euro lunar, plus diurnă. 

Poliţiştii de la Secţia 6 Zorilor nu au dubă pentru infractori

Costantin Mandache, lider al SNAP Cluj şi poliţist în cadrul Secţiei 6 a Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, a arătat care sunt lipsurile pe care trebuie să le înfrunte colegii săi. „În momentul de faţă, Secţia 6 nu dispune de maşină neinscripţionată pentru Biroul Judiciar şi nici de o dubă, necesară pentru a transporta persoanele recalcitrante. „Îi punem lângă noi pe toţi borfaşii, ne înghesuim cu ei în maşină pentru că nu avem dubă. Pentru iarnă, aşteptăm cauciucuri, de la Bucureşti ar trebui să primim, pentru că la noi nu sunt bani", a spus poliţistul.

 

Comenteaza