Şeful Agenţiei naţionale de Integritate: Modificarea Legii ANI ne va împiedica să aplicăm interdicţii

Şeful Agenţiei naţionale de Integritate: Modificarea Legii ANI ne va împiedica să aplicăm interdicţii
Preşedintele Agenţiei naţionale de Integritate, Bogdan Stan, a declarat, marţi, că modificările aduse de deputaţi la Legea ANI duce la imposibilitatea de a aplica interdicţii, afirmând că se va adresa inclusiv Curţii Constituţionale.

"Dacă această modificare va trece, vom fi în imposibilitate să aplicăm sancţiuni, să aplicăm interdicţiile pentru persoanele care au comis incidente de integritate. Altfel spus, persoanele care au comis incidente de integritate - incompatibilităţi sau conflicte de interese - vor putea să se rotească pe funcţii, să ocupe alte funcţii şi nu vor putea fi sancţionaţi", a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan.

El a spus că nu are încă o evaluare a efectelor modificării legii ANI, acest lucru urmând să se întâmple după votul din Senat, în calitate de cameră decizională.

"Potenţial orice funcţie care este exercitată pe perioada unui mandat determinat - aleşi locali, parlamentari şamd nu vor mai putea fi sancţionaţi", a adăugat el.

El a mai spus că dacă modificarea legii ANI va fi votată la Senat în forma Camerei Deputaţilor, are în vedere "orice pârghie legală pentru apărarea legii".

"Inclusiv (atacarea la CCR - n.r.). Noi nu avem calitatea de a face noi acest lucru, dar avem în vedere şi această cale de urmat în viitor", a conchis preşedintele ANI.

Legea care modifică legea ANI a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri

În şedinţa Comisiei juridice de săptămâna trecută a fost votat un articol care prevede că interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept.

 

Comenteaza