Şeful Direcţiei Silvice Cluj a fost arestat pentru luare de mită

Şeful Direcţiei Silvice Cluj a fost arestat pentru luare de mită
Traian Mariş, şeful Direcţiei Silvice Cluj, a fost arestat preventiv, ieri, de Tribunalul Cluj, după ce procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită de la mai mulţi pădurari. Mariş se declară nevinovat şi spune că a primit bani de la un prieten, subaltern al său, pentru ajutorul pe care i l-a dat într-o problemă de familie.

Şeful Direcţiei Silvice Cluj a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Traian Mariş le-a cerut bani ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Mariş, spun procurorii DNA, ar fi primit mai multe sume de bani de la aceştia. Şeful Direcţiei Silvice Cluj este acuzat că, în perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, a pretins de la trei pădurari sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 euro pentru ca, în schimb, să le asigure păstrarea locurilor de muncă, să le avizeze favorabil controalele dispuse în cantoanele la care lucrează şi să nu le aplice măsuri de sancţionare disciplinară ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control.

"La data de 15 aprilie 2013, inculpatul Mariş Traian a primit de la doi dintre angajaţi, denunţători în cauză, prin intermediar, suma de 10.000 lei, pentru ca, în schimb, să nu emită nicio dispoziţie de sancţionare a celor doi pentru presupuse nereguli în activitatea lor de pădurari şi pentru ca să avizeze favorabil raportul asupra unui control programat în cantonul pădurarului care a intermediat primirea banilor, sub formă de mită", au arătat reprezentanţii DNA. Intermediarul despre care vorbesc procurorii este Valentin Mariş, un alt pădurar aflat în subordinea lui Traian Mariş, între cei doi nefiind legături de rudenie.

Pe de altă parte, Traian Mariş s-a declarat nevinovat în faţa judecătorului de la Tribunalul Cluj şi a spus că suma de 10.000 de lei pe care a primit-o de la Valentin Mariş a fost un cadou pe care l-ar fi primit de la acesta. Traian Mariş a invocat o relaţie de prietenie cu Valentin Mariş şi faptul că l-a ajutat în repetate rânduri în diverse probleme, ultima dată fiind vorba de o rudă bolnavă a acestuia. Banii primiţi de Mariş, erau, conform surselor ZIUA de CLUJ, marcaţi de anchetatori.

Traian Mariş a declarat recurs la măsura arestării preventive pentru 29 de zile, dispusă ieri de Tribunalul Cluj. Avocatul lui Mariş, Călin Budişan, consideră că nu este justificată arestarea clientului său. "Din punctul nostru de vedere nu sunt îndeplinite condiţiile articolului 143 Cod de procedură penală (condiţiile reţinerii - n.red.), cel puţin cu privire la actele materiale reţinute în cursul anului 2012 până la data de 15 aprilie 2013. Clientul meu a dat o declaraţie, în acea declaraţie recunoaşte că s-a primit o sumă de bani de 10.000 de lei, în 15 aprilie, a explicat şi că acea sumă nu a fost primită în virtutea funcţiei pe care o are şi pentru a-şi îndeplini sau nu obligaţiile de serviciu. A spus că a primit acea sumă de bani în considerarea relaţiilor de prietenie pe care le avea cu Valentin Mariş, cu care se vizita frecvent. A declarat că la momentul la care a primit acea sumă de bani nu şi-a pus problema de ce a primit-o, pentru că nu a fost vorba şi nu s-a discutat niciodată despre aceste atribuţii, despre controale, atribuţii pe care le avea în virtutea funcţiei", a declarat Călin Budişan.

În ceea ce priveşte verificările dispuse de Traian Mariş, avocatul a spus că, din declaraţia clientului său rezultă că "la acel control nu s-au descoperit anumite nereguli, lucru care i s-a părut surprinzător, şi a dispus efectuarea unui nou control, care urma să aibă loc, dar nu s-a mai efectuat pentru că s-a petrecut acest eveniment (arestarea inculpatului, n.red.)".

Recursul făcut de Traian Mariş la arestarea preventivă se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

 

Comenteaza