Şeful Protecţiei Consumatorilor şi-a câştigat postul în instanţă

Şeful Protecţiei Consumatorilor şi-a câştigat postul în instanţă
Cristian Nicula, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Nord-Vest Cluj, s-a judecat timp de doi ani cu Ministerul Economiei după ce a fost demis din funcţie.

Cristian Nicula s-a judecat timp de doi ani cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri după ce, în anul 2010, a fost demis din funcţie pentru management defectuos. Nicula susţine că a fost demis pe nedrept, iar Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-au dat dreptate, prin intermediul unor sentinţe definitive şi irevocabile prin care acesta ar fi trebuit repus în funcţie şi să i se înapoieze diferenţa de salariu dintre funcţia de director coordonator şi cea de comisar principal.

"În 2007 am dat concurs pentru postul de inspector şef regional al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor care era vacant de patru luni. Atunci aveam în subordine judeţele Cluj, Bistriţa Năsăud şi Sălaj", a declarat Cristian Nicula, actualul şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Nord-Vest (CRPCNV). „În 2009 ne-am transformat în comisariat regional şi am devenit comisar şef regional şi tot în acelaşi an am devenit director coordonator al comisariatului regional. În 2010, în 4 ianuarie am fost demis de către Ministerul Economiei şi în speţă de Adrian Videanu, care era pârât în proces, pentru management defectuos", a explicat Nicula. El susţine că demiterea lui s-a făcut în mod nedrept. „Am fost demis fără nicio înştiinţare, fără niciun aviz, nici nu am fost de faţă la evaluare, pur şi simplu m-au executat. Am fost demis în condiţiile în care timp de doi ani Comisariatul Regional de Protecţia Consumatorilor Cluj a fost, în urma evaluărilor, pe primul loc pe ţară. A fost o evaluare făcută de o comisie din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la solicitarea Ministerului Economiei şi am primit calificativul de satisfăcător şi trecut în ordinul de demitere ca fiind necorespunzător. Am primit un punctaj mai mare şi ei m-au încadrat la necorespunzător", a explicat Nicula.

El a contestat în instanţă decizia Ministerului Economiei care l-a demis. „Am contestat decizia în anul 2010 la Curtea de Apel Cluj şi am câştigat în primă instanţă. Apoi, la recurs ne-am judecat la ÎCCJ unde mi s-a dat câştigat de cauză, motiv pentru care Ministerul Economiei a contestat sentinţa în anulare. Într-un final, am câştigat procesul în luna decembrie a anului 2011", a explicat Nicula. Prima soluţie în favoarea lui Cristian Nicula a fost dată de Curtea de Apel Cluj în 30 aprilie a anului 2010. „Admite în parte cererea. Anulează Ordinul MECMA nr.6/ 04.01.2010 (prin care a fost demis din funcţie şeful regional al Protecţiei Consumatorilor-n.red). Dispune reintegrarea reclamantului în funcţia de director la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor. Obligă pârâtul la plata către reclamant a unei despăgubiri în cuantum de 1.212 lei/lună, reprezentând diferenţa între drepturile salariale aferente funcţiei de director coordonator şi cele corespunzător funcţiei de comisar principal, calculată de la patru ianuarie 2010 şi până la data reintegrării în funcţie a reclamantului, suma urmând a fi indexată în raport cu indicele de inflaţie la momentul plăţii. Obligă pârâtul să îi plătească reclamantului suma de 1.504 lei cu titlu de cheltuieli de judecată", se arată în decizia Curţii de Apel din anul 2010.

O altă decizie a Curţii de Apel din 20 decembrie a anului 2011 arată că sentinţa a devenit executorie ca urmare a sentinţei date la ÎCCJ. „Anul trecut, am apelat la un executor judecătoresc la Bucureşti şi am reuşit să recuperez o parte din sumă. Am câştigat diferenţa de salarii, funcţia. Motivul pentru care am câştigat a fost un exces de putere din partea Ministerului Economiei. Tot anul trecut am solicitat atât ministerului, cât şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) repunerea mea pe funcţie, conform sentinţei, lucru care nu s-a întâmplat, drept pentru care în decembrie 2012 m-am prezentat la concursul pentru postul de comisar şef regional la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Am promovat examenul şi în 3 ianuarie 2013, adică la trei ani de la demitere, am revenit în funcţie pe perioadă nedeterminată", a precizat Cristian Nicula. În luna noiembrie a anului trecut el a fost numit comisar şef interimar al CRPCNV.

Comenteaza