Şeful SMURD Cluj a ales calea pribegiei

Şeful SMURD Cluj a ales calea pribegiei
Unul dintre cei mai vechi colaboratori ai SMURD-ului, doctorul Nicu Moldovan, a plecat să muncească în Franţa.

Nicu Moldovan şi-a dedicat viaţa Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), platforma doctorului Raed Arafat, care a revoluţionat medicina de urgenţă din România. După ce a activat încă din anii '90 la SMURD, Moldovan a solicitat trei luni de concediu şi a luat calea Occidentului, la fel ca alţi mii de doctori din ţară.

Surse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj susţin că medicul Nicu Moldovan, coordonator al SMURD Cluj, a solicitat un concediu de trei luni, până în septembrie, şi că nu ar intenţiona să revină în ţară. "Eu ştiu că a solicitat concediu şi a plecat în Franţa. Deocamdată, îl înlocuieşte doctorul Cristian Ursu. Nu ştiu ce intenţii are doctorul Moldovan", a precizat şeful ISU Cluj, generalul Vasile Şomlea. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), în cadrul căruia Nicu Moldovan era angajat, spune, de asemenea, că medicul a făcut mai multe stagii în străinătate, dar că s-a întors de fiecare dată. "Într-adevăr, este plecat. Sunt mai mulţi medici care îşi iau concediu câte 3, 6, 12 luni, dar toţi s-au întors. Un singur medic, acum mai mulţi ani, după ce a plecat a decis să rămână acolo. Cu doctorul Moldovan ne cunoaştem bine, ne înţelegem, conversăm, nu cred că va renunţa la Cluj", a precizat managerul spitalului, Cristiana Ciortea.

Într-un interviu acordat în urmă cu un an ediţiei de Cluj a cotidianului adevărul.ro, cu ocazia împlinirii a 16 ani de SMURD, Moldovan se arăta dezamăgit de situaţia medicinei din România. "Nu-mi place că medicii sunt forţaţi să plece din ţară. Nu-mi place că nu am un argument de a le spune să nu plece. Pleacă valori şi, din păcate, nu poate fi oprită această hemoragie. Vor veni vremuri grele", spunea Nicu Moldovan.

Moldovan a fost voluntar în cadrul Clinicii de Chirurgie încă din primul an al Facultăţii de Medicină, în 1991, când Raed Arafat a înfiinţat la Târgu Mureş primul echipaj a ceea ce urma să devină reţeaua SMURD. De când SMURD-ul s-a inaugurat la Cluj în 1994, Moldovan a evoluat pe toate posturile, până la a fi medic angajat, salvând vieţi în întreg judeţul. În 2005 a fost numit director regional şi coordonator al SMURD Cluj. "Doctorul Moldovan a fost plecat şi altă dată şi s-a întors. Acum este o perioadă mai lungă, nu ştiu dacă şi-a dat demisia. Am lucrat împreună încă din anii '90, este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai mei", a declarat Raed Arafat, întemeietorul SMURD, actualmente subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice. La momentul 2009, la SMURD se perindaseră peste 800 de paramedici voluntari şi 150 de medici specialişti.

Exodul medicilor specialişti reprezintă o constantă involuţie a sistemului de sănătate din ţară. La ultimul târg de cariere desfăşurat la Cluj, în urmă cu câteva luni, organizatorii apreciau că 20% din totalul medicilor români sunt plecaţi cu contracte de muncă în ţări precum Danemarca, Germania, Franţa sau Elveţia.

 

 

Comenteaza