Video Eleva din Cluj înecată cu un jeleu, la ATI, în comă profundă / Manevra Heimlich face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Eleva din Cluj înecată cu un jeleu, la ATI, în comă profundă / Manevra Heimlich face diferenţa dintre viaţă şi moarte
| Foto: shutterstock foto

O elevă de 14 ani din județul Cluj s-a înecat miercuri cu un jeleu la școală, iar acum se află internată la Terapie Intensivă, în stare critică, în comă profundă. Manevra Heimlich efectuată corect poate face diferența dintre viață și moarte în caz de sufocare cu alimente.

Eleva de 14 ani din comuna Geaca a ajuns miercuri la UPU Cluj, în stare gravă. Aflată la școală în Săptămâna Verde, fata a mâncat niște jeleuri, iar la un moment dat s-a înecat cu unul dintre acestea.

O manevră de prim ajutor, relativ simplă, însă efectuată corect poate face diferența dintre viață și moarte în caz de sufocare cu alimente. "Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare", a declarat medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla pentru Gherla Info.

Dr. Corina Dumitru a declarat că jeleul era destul de mare. „Era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase.

Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor.

Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare. Găsiți informații pe internet. Vă stăm și noi la dispoziție. A devenit un obicei să ținem cursuri de prim ajutor în școli, dar putem extinde astfel de activități și în alte instituții”.

După acest incident tragic, este readusă în discuție propunerea ca asttfel de cursuri de prim-ajutor sau anti-incendiu să fie introduse în școli ca materii obligatorii. 

"Câteva secunde pot face diferența dintre viață și moarte, așa că nu este timp de panică atunci când asistăm la un caz de sufocare cu alimente. Cea mai simplă manevră, Heimlich, poate salva vieți dacă este făcută corect", transmite ISUJ Iaşi, într-o postare care arată cum poate fi aplicată manevra Heimlich. 

Ce trebuie să știți despre cum puteți ajuta un copil care se îneacă cu diferite lucruri

ÎNCURAJAȚI VICTIMA SĂ TUȘEASCĂ
Apropiați-vă de victimă.
Încurajați victima să tușească.
Supravegheați-o în permanență.
Dacă victima nu își revine și obstrucția devine severă, aplicați manevrele de dezobstrucție.
Anunțați 112.
CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE (între omoplați)
Așezați-vă în spatele victimei.
Așezați o mână pe pieptul acesteia. Cu cealaltă mână loviți victima între omoplați de cinci ori.
După fiecare lovitură verificați dacă obiectul a ieșit.
CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE
Dacă cele cinci lovituri interscapulare nu au avut succes, aplicați cinci compresiuni abdominale (manevra Heimlich).
Compresia abdominală la copii mici se va realiza cu o singură mână.
După fiecare compresiune abdominală, verificați dacă obiectul a ieșit.
ALTERNAȚI CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE CU CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE
Dacă manevra Heimlich nu a avut succes, reluați aplicarea celor cinci lovituri interscapulare.
Manevrele de dezobstrucție se vor realiza până când obiectul a ieșit.
Dacă pacientul devine inconștient, începeți resuscitarea cardio-pulmonară.
Sursa: I.S.U.J. Iaşi - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi 

Citește și: Intervenție de urgență într-o școală din Cluj. O elevă a fost la un pas de moarte/ S-a solicitat elicopterul SMURD

Comenteaza