Eliberarea poliţistului Curt, respinsă "pe linie" la instanţa supremă

Eliberarea poliţistului Curt, respinsă
Comisarul-şef Mihai Curt-Iosip rămâne în arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins în decurs de o săptămână două recursuri. Procesul poliţistului clujean se apropie de final, în cursul acestei luni urmând să-şi afle sentinţa.

Ofiţerul Mihai Curt-Iosip, adjunctul de la Serviciului de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, se află în arest preventiv din 18 ianuarie 2013, fiind judecat la Curtea de Apel Cluj pentru trafic de influenţă. Poliţistul a cerut de mai multe ori instanţei să îl elibereze sub control judiciar, însă de fiecare dată solicitările i-au fost respinse.

După ce Curtea de Apel Cluj i-a respins în 14 martie o cerere de liberare provizorie sub control judiciar, Curt a atacat hotărârea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), iar după o amânare, instanţa supremă a decis, în 19 aprilie, să menţină decizia magistraţilor clujeni. Ultimul termen al procesului lui Curt, la Curtea de Apel, ar fi urmat să aibă loc în 24 aprilie, însă, şedinţa de judecată s-a amânat, întrucât, în 25 aprilie, poliţistul a trebuit să compară din nou în faţa ÎCCJ pentru un nou recurs. De această dată, recursul a fost formulat împotriva deciziei magistraţilor clujeni de a-i menţine starea de arest pentru încă 60 de zile. Însă, nici la al doilea recurs nu a avut mai mult succes.

Rareş Trif, avocatul ofiţerului de poliţie, s-a arătat nemulţumit de deciziile prin care s-a respins, consecutiv, punerea în libertate a clientului său. "La următorul termen al procesului se va viziona declaraţia dată verbal de denunţător, care a fost înregistrată video pentru că nu ştie să scrie, după care, cel mai probabil se vor depune conculziile pe fond. Ne apropiem de finalul procesului. Voi pleda pentru achitarea domnului Curt", a spus avocatul.

În rechizitoriul procurorilor DNA, prin care a fost trimis în judecată, se arată că în cursul anului 2011 ofiţerul Curt l-ar fi lăsat pe Gabor Gabor să creadă că poate să intervină pe lângă poliţişti, procurori şi funcţionari RAR Cluj pentru ca acesta să-şi recupereze un autoturism de teren reţinut de autorităţi ca fiind furat. Pentru intervenţie, comisarul şef i-ar fi cerut lui Gabor Gabor, care-i era şi informator, suma de 5.000 de euro şi 3.500 de lei. Întrucât nu ar fi rezolvat problema, în 9 ianuarie 2013, Curt-Iosip i-a restituit denunţătorului 1.000 de euro, iar în 15 ianuarie încă 2.000 de euro. Pe de altă parte, poliţistul spune că a împrumutat 1.000 de euro de la Gabor şi i-a restituit 3.000 pentru a "fi lăsat în pace". Denunţătorul lui Curt-Iosip este un cunoscut cămătar, al cărui frate, Gabor Lajos, l-a denunţat pe judecătorul clujean Viorel Burzo în anul 2001. Declaraţiile date de Gabor Gabor în faţa instanţei par a fi cusute cu aţă albă, întrucât conţin mai multe contradicţii. Totodată, poliţistul a declarat că a fost hărţuit în mod constant de Gabor Gabor şi ameninţat că dacă nu îi rezolvă recuperarea unui împrumut de 100.000 de euro pe care l-a dat unui clujean, îi va crea mari probleme. Cu alte cuvinte, Curt susţine că denunţul făcut de Gabor la DNA este un act de răzbunare.

Următorul termen al procesului în care Curt este judecat pentru trafic de influneţă va avea loc în 16 mai.

 

 

Comenteaza