Elicopterul de la SMURD Mureş s-a retras din zona accidentului aviatic, din cauza ceţii

Elicopterul de la SMURD Mureş s-a retras din zona accidentului aviatic, din cauza ceţii
Elicopterul de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul care zbura de la Bucureşti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza ceţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

"Condiţiile meteo nu permit aterizarea, astfel că elicopterul a fost nevoit să se retragă", au spus sursele citate.

Coordonatorul SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că elicopterul trimis în zona unde ar fi aterizat forţat avionul medical nu s-a putut apropia de zonă şi s-a întors gol.

"Elicopterul se întoarce, din cauza ceţii nu s-a putut apropiat de zonă. A ajuns în zona limitrofă locului unde se presupune că sunt, dar a trebuit să se întoarcă, gol. Din câte am înţeles, se organizează echipe de căutare terestre - pompierii din Alba şi Cluj, posibil şi Jandarmeria montană", a spus Boeriu.

Coordonatorul SMURD Mureş a precizat că pilotul elicopterului de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul medical a vorbit pentru scurt timp la telefon cu unul dintre supravieţuitori, care i-a spus că este ceaţă densă inclusiv la sol.

"Comandantul elicopterului SMURD trimis la faţa locului şi care nu a putut să aterizeze din cauza ceţii a reuşit să vorbească la telefon pentru scurt timp cu unul din supravieţuitori, care a confirmat că şi la sol este ceaţă foarte densă, fără a da alte detalii. Medicul i-a spus că este ocupat să acorde primul ajutor celorlalţi supravieţuitori, fără a preciza starea acestora", a adăugat Boeriu.

Avionul care ar fi aterizat forţat luni după-amiază a fost localizat în zona localităţii Fântânele din judeţul Cluj, în apropierea unui lac de acumulare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Avionul, plecat de la Bucureşti spre Oradea, este de tip BN2 şi ar fi aterizat forţat în judeţul Cluj, fiind pilotat de Adrian Iovan, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, oficiali din MAI.

"Un prim echipaj de intervenţie, format din jandarmi montani, a sosit la faţa locului. Toţi cei şapte din avion sunt conştienţi şi ar urma să fie transportaţi la Cluj", au precizat surse medicale.

Potrivit surselor citate, în avion se aflau medici de la spitalele bucureştene "Sf. Maria", Fundeni şi Elias, precum şi unul de la o unitate sanitară din Oradea.

Oficiali din MAI au precizat că avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are două motoare, o viteză de croazieră de 200 kilometri pe oră şi poate transporta opt pasageri.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia.

Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

Aeronava plecase, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi avea la bord un echipaj medical, printre care şi purtătorul de cuvânt de Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, iar incidentul a avut loc în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.

Ministerul Apărării Naţionale a fost solicitat să aprijine cu elicopetere şi tehnică specială operaţiunea de căutare a aeronavei prăbuşite în judeţul Cluj şi pentru salvarea persoanelor aflate în avion.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că a fost informat în urmă cu aproximativ o jumătate de oră despre producerea incidentului.

El a precizat că a fost solicitat sprijinul MApN pentru operaţiunea de cercetare-căutare.

"Noi îi sprijinim cu elicopetre şi cu tehnică specială pentru cautare, dacă vremea permite şi ţinând cont de faptul că se înserează", a subliniat Duşa.

El a spus că este vorba despre o aeronavă a Şcolii de aviaţie, precizând că atribuţii în privinţa coordonării operaţiunii au Romatsa şi departamentul aviaţiei civile.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane - doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma - şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.

 

Etichete
Comenteaza