Elicopterul Unității Speciale de Aviație Cluj, folosit la salvarea a 70 de turiști VIDEO

Elicopterul Unității Speciale de Aviație Cluj, folosit la salvarea a 70 de turiști VIDEO
Elicopterul Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca a fost solicitat miercuri dimineața, în prima sa misiune din 2016, pentru evacuarea a 70 de persoane ce au rămas blocate în zona Bâlea-Lac.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, în şedinţa de la Prefectura Sibiu a fost luată decizia ca persoanele care se mai află blocate pe munte, în zona Bâlea, să fie evacuate cu două elicoptere până în zona localităţii Cârţişoara, fiind solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie. 

Una dintre cele două aeronave trimise a fost un MI-17 din dotarea Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca, un elicopter ce poate transporta 24 de persoane. Acesta este dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2.400 cp şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5.500 m.

Managerul firmei care administrează telecabina de la Bâlea, Leo Klingeis, a declarat, pentru Mediafax, că unii turişti au coborât cu snowmobilul, în noaptea de marţi spre miercuri, întrucât urmau să ajungă la aeroport, iar alţii au pornit miercuri dimineaţă de la Bâlea Lac spre Bâlea Cascadă.

Șeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a precizat că este vorba despre patru turişti israelieni care s-au deplasat la aeroport, în noaptea de marţi spre miercuri, fără a fi informat cu privire la câţi turişti au plecat miercuri dimineaţă de la Bâlea Lac.

Întrucât din cele 70 de persoane care au avut nevoie de ajutor 45 au fost copii, aceştia fiind în imposibilitate de a coborî deoarece s-a stricat telecabina, a fost nevoie de intervenția elicopterelor pentru a-i salva.

Conform reprezentanților Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca, miercuri, în jurul orei 11:35, elicopterul a adus în siguranță în prima tranșă 11 copii, după care a decolat din nou spre zona Bâlea. În cea de-a două tură au fost salvate, fără probleme, alte 20 de persoane rămase blocate acolo, iar în cea de-a treia 16. 

Turiştii rămaşi la Bâlea Lac în noaptea de marţi spre miercuri au primit cazare gratuită şi o masă caldă la cabanele din zonă. 

Telecabina de la Bâlea s-a defectat marţi după-amiază, în această perioadă a anului telecabina fiind singura modalitate de a ajunge la Bâlea Lac, la peste 2.000 m altitudine, Transfăgărăşanul fiind închis şi blocat de zăpadă.

La Bâlea Lac zăpada măsoară aproape 1 m, iar meteorologii anunţă temperaturi minime care, în timpul nopţii, pot coborî până la minus 22 de grade Celsius, iar maximele zilei nu vor urca la mai mult de minus 11 grade Celsius.

Comenteaza