Ţelul Jazz in the Park: un festival prietenos de muzică deşteaptă

Ţelul Jazz in the Park: un festival prietenos de muzică deşteaptă
În acest sfârşit de săptămână clujenii sunt aşteptaţi la cea de-a doua ediţie a Jazz in the Park, festival care aduce muzică bună şi o serie de activităţi în Parcul Central, având ca scop promovarea muzicii de calitate, necomerciale şi culturalizarea publicului.

În ediţia din acest an, organizatorii vor să maximizeze potenţialul parcului, să fie mai multe activităţi. Prin urmare vor exista o scenă principală pe aleea principală, o scenă secundară unde pe parcursul zilei vor fi concerte mai mici, şi multe alte zone active.

"Jazz in the Park, la ediţia a doua, va acoperi trei zile complete, spre deosebire de anul trecut în care ne-am axat mai mult pe weekend-uri. În timpul zilei vom avea zona de lounge, unde sperăm că o să avem cât mai mulţi hamacişti şi oameni care vor sta întinşi pe pătură, vor citi şi vor asculta muzică live. Seara ne vom muta în faţa scenei principale unde vom avea 10 artişti,  între 15 şi mulţi ani, care mai de care", a spus Horea Marc, directorul tehnic al festivalului.

În zona de relaxare cu hamace, oamenii vor putea descărca sau împrumuta cărţi, şi va fi şi o zonă pentru copii. Pentru că festivalul îşi propune să ţină oamenii aproape, în parc vor fi şi baruri, standuri cu mâncare şi îngheţată, cel mai mare târg de artizanat cu peste 100 de exponanţi şi multe alte surprize.

După ce au fost criticaţi că Jazz in the Park nu oferă publicului strict jazz, organizatorii au venit cu o replică prin care redefinesc jazzul.

„Din punctul meu de vedere, Jazz in the Park este un titlu care va reuşi să-i ţină departe pe toţi cei pe care nu dorim să îi avem în parc, dar jazzul este un gen care exprimă foarte multă relaxare şi libertate şi atunci jazz poate să fie orice fel de muzică, nu există nicio definiţie foarte bine definită a jazzului, dar stilul de muzică pe care îl promovăm este cel live, aducem doar artişti care au ceva de zis muzical vorbind, nu pe cei care au ceva de spus din punctul de vedere al imaginii pe care o promovează în media".

Trupa Luz Azul din Belgrad deschide festivalul vineri, care continuă cu unul dintre cele mai aşteptate momente, concertul Teodorei Enache şi lui Lars Danielsson, totul terminându-se cu Jazzybirds. Sâmbătă urcă pe scenă Youvenis, trioul JazzyBIT, iar în încheiere, Moonlight Breakfast, trupa care îmbină retro electro-ul cu vocal jazz şi care vine împreună cu Les Ateliers Nomad. Ultima zi de festival înseamnă Loungerie II, Mara & Kult Studio Artists, concertul acustic al celor de la Les Elephants Bizarres şi mult-aşteptatul concert al Melaniei Pain.

Accesul la concertele din parcul mare este liber, iar concertul Melaniei Pain de la Opera Maghiară va fi pe bază de bilet. Organizatorii doresc, pe de o parte, să crească de la an la an anvergura festivalului, motiv pentru care au cel puţin câte un nume mare pe ediţie, la care trebuie să existe bilete, pe de altă parte, însă, vor să promoveze trupe bune dar necunoscute, pentru care lumea nu ar cumpăra bilet.

"Dacă ar fi totul gratuit, festivalul s-ar plafona; din acest motiv vor exista întotdeauna şi concerte pentru care se va percepe o taxă de intrare", a spus directorul festivalului, Alin Vaida.

Bugetul festivalului se ridică în acest an la 40.000 de euro, bani obţinuţi de la sponsori privaţi, de la Primăria Cluj-Napoca şi de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

În cazul în care se va repeta istoria de anul trecut, când o furtună a intrerupt festivalul, concertele se vor muta la Opera Maghiară.

Organizatorii vor să extindă promovarea Jazz in the Park şi în alte oraşe din ţară şi din Europa, iar acesta să devină cel mai prietenos festival de muzică "deşteaptă".

 

Comenteaza