Emil Boc condamnă intoleranța față de srilankezi: "Toți cei care vorbesc aiurea ar trebui să stea deoparte"

Emil Boc condamnă intoleranța față de srilankezi: "Toți cei care vorbesc aiurea ar trebui să stea deoparte"

Primarul Clujului, Emil Boc, a condamnat atitudinea celor din Ditrău față de brutarii din Sri Lanka, susținând că astfel de gesturi mici sunt semințe pentru conflagrații mondiale. 

"De fiecare dată când prezint Clujul în străinătate și în țară, folosesc patru litere T: talent, iar după talent, al doilea element care vine este toleranța, după care urmează tehnologia și trust – încredere. Este complicat să vorbim de toleranță fără a înțelege că nicio democrație nu se poate consolida dacă nu are la baza construcției ei principiul toleranței care înseamnă, în primul rând, acceptarea celuilalt.

Este foarte greu, dar tot atât de important. Toți cei care se joacă cu cuvinte și toți cei care vorbesc aiurea și toți cei care promovează un limbaj care nu are nimic în comun cu ospitalitatea românilor, cu legea, cu Constituția și cu Europa în care trăim, ar trebui să stea deoparte", a declarat Emil Boc.

Edilul este de părere că situația din Ditrău nu este reprezentativă pentru România, iar părerile și limbajul rasist sunt păreri izolate, care trebuie oprite și comdamnate ferm.

"Ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este reprezentativ pentru Transilvania, pentru România și cu atât mai puțin pentru Cluj-Napoca. Unele păreri izolate, în democrație, nu le putem închide gura, dar pe fond trebuie să înțelegem că legea, nediscriminarea, ospitalitatea și acceptarea celuilalt sunt lucruri fundamentale, câștigate pentru totdeauna și nu ne vom mai putea întoarce în trecut.

Trebuie oprite aceste lucruri, pentru că aceste gesturi mici nasc monștri mari pe termen lung. Uitați-vă cum au pornit marile conflicte și conflagrații mondiale, marile tensiuni, de la asemenea intoleranțe, de la incapacitatea de a îl accepta pe celălalt așa cum este el!

Aceștia trebuie opriți din timp, dacă vrem să avem o Europă și o lume în care copiii și nepoții noștri să nu poarte teama unor confruntări, unor tensiuni sau a unor războaie. Aceste semințe se pun prin asemenea gesturi, care trebuie oprite și condamnate ferm, fără echivoc", a mai afirmat Boc.

În ceea ce privește cazul asemănător semnalat la Cluj, Boc susține că cei implicați nu au cerut sprijinul municipalității, dar dacă o vor face, își vor asuma rolul de mediator.

"Dacă cineva ne va cere sprijinul, evident că o vom face. Nu ne oprim la așa ceva. Evident că partea care ține de contracte de muncă, de verificarea legalității este o chestiune normală, ca în orice stat, nu discutăm partea de legalitate, parte de toleranță, de comunitate care este închegată trebuie să fie păstrată și, din acest punct de vedere, ne vom exercita rolul de mediator".

Amintim că, în urma cazului Ditrău, a ieșit la iveală că și la Cluj, mai mulți bucătari și chelneri din Sri Lanka sunt persecutați și hărțuiți, din cauză că sunt străini.  Romulus Badea, patronul unei firme care importă forță de muncă a dezvaluit, pentru hotnews.ro, alte trei cazuri similare cu muncitori din Sri Lanka, dintre care unul la Cluj-Napoca. (VEZI AICI MAI MULTE DETALII!)

Comenteaza