Episcopul-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul este noul arhiepiscop al Alba Iuliei

Episcopul-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul este noul arhiepiscop al Alba Iuliei
Episcopul-vicar al Clujului, Irineu Pop-Bistriţeanul a fost ales în urmă cu câteva minute, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), arhiepiscop al Alba-Iuliei.

Anunţul a fost făcut în urmă cu câteva minute de agenţia de ştiri a Patriarhiei BOR, basilica.ro. Episcopul-vicar Irineu Bistriţeanul a fost ales arhiepiscop al Alba-Iuliei cu 29 de voturi, conform sursei citate.

În total au fost exprimate 42 de voturi, celălalt candidat, episcopul-vicar Andrei Făgărăşanul obţinând 13 voturi.

Celălalt candidat a fost episcopul-vicar al Arhiepiscopiei SIbiului, Andrei Făgărăşanul.

PS Irineu Pop-Bistriţeanul este episcop vicar al Clujului din 1991. El a candidat şi la alegerile pentru Mitropolia Clujului, când a fost ales actualul mitropolit Andrei.

Irineu Pop-Bistriţeanul s-a născut în 1953 în judeţul Maramureş. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi Institutul Teologic din Bucureşti, ca şef de promoţie. În 1981 a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti, iar ulterior a beneficiat de o bursă studii teologice în SUA, între 1985-1988.

În 1990 a susţinut teza de doctorat şi a obţinut titlul de doctor în Teologie. Este călugăr din 1978. în 1980 a fost hirotonit ieromonah, iar ulterior i-a fost acordat rangul de protosinghel, iar în 1989 de arhimnadrit. A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului în 1990, fiind hirotonit ca arhiereu în acelaşi an.

Din 1994 a susţinut dezvoltarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a predat cursurile de „Morală creştină şi Spiritualitate ortodoxă". După vacantarea scaunului de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului a candidat la rangul respectiv, însă atunci a fost ales actualul arhiepiscop şi mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ.

Episcopul-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul a fost ales astă, de ierarhii din Sfântul SInod al BOR, arhiepiscop al Alba-Iuliei, obţinând 29 de voturi.

Comenteaza