Epitaf la “mormântul” URSUS

Epitaf la “mormântul” URSUS
O angajată care a lucrat de la terminarea liceului în companie a compus o poezie la închiderea fabricii de bere. În paralel, internauţii clujeni au demarat campania “Nu mai beau URSUS”.
O angajată a fabricii de bere URSUS din Cluj, unitate ce se va închide până la sfârşitul acestui an, a compus o poezie despre sfârşitul fabricii vechi de mai bine de 130 de ani, pe care a transmis-o, pe e-mail, tuturor angajaţilor din grup. “Mai puţin preşedinţilor, care nu sunt români”, după cum arată aceasta. Pe Facebook au continuat protestele împotriva desfiinţării fabricii.

Adina Costin are 40 de ani şi, de la absolvirea liceului, a lucrat doar la fabrica de bere URSUS. “Sunt 21 de ani de când lucrez aici la fabrică. În ultimii cinci ani am lucrat la facturare”, a spus Costin în redacţia ZIUA de CLUJ. Despre poezia compusă cu ocazia închiderii fabricii, ea afirmă că aceasta exprimă şi sentimentele altor angajaţi. “Mulţi colegi simt la fel”, a spus femeia. Costin a aflat despre închiderea URSUS doar joi dimineaţă, odată cu anunţul dat de preşedintele Ursus Breweries, Gary Whitlie.

“În prima parte a zilei am primit un mesaj intern despre închiderea fabricii, iar după o vreme am fost anunţaţi verbal şi de superiori”, a spus Costin, adăugând că în ceea ce priveşte sindicatul din fabrică, de la acesta nu a primit nicio veste. Poezia scrisă de Costin, “Regelui urs”, a fost trimisă pe e-mail, sâmbătă, tuturor angajaţilor Ursus Breweries din cele trei fabrici rămase funcţionale, respectiv cele din Buzău, Braşov şi Timişoara. “Am trimis poezia la toată baza de date, pe mail. Doar preşedinţilor nu le-am trimis-o, pentru că nu sunt de origine română, dar am trimis-o secretarelor lor”, a declarat Costin.

Internauţii clujeni s-au arătat revoltaţi la aflarea veştii că fabrica de bere URSUS se închide şi au declarat, aproape unanim, că vor boicota marca şi nu vor mai consuma berea produsă sub această marcă. “Adio URSUS. Nu voi mai consuma niciodată această marcă de bere mult iubită încă din anii studenţiei”, a scris Mihai pe site-ul ziuadecj.ro, adăugând că pentru el “berea URSUS era un simbol al Clujului”. “De dragul reducerilor de costuri au închis această fabrică cu tradiţie, dar se uită faptul că pentru mulţi consumatori împătimiţi ai URSUS această marcă se identifica cu Clujul”, a arătat un alt utilizator. Şi “Any” este dezamăgit: “eu aveam pe lume două iubiri: «U» Cluj Napoca şi, bineînţeles, URSUS. Păcat că una dintre ele a murit”. Internauţii au creat şi o pagină pe cunoscuta reţea de socializare Facebook, “Nu mai beau URSUS”, la care până ieri aderaseră 79 de persoane şi unde au fost publicate principalele articole de presă care anunţau închiderea fabricii.

Poezia compusă de Adina Costin: Regelui Urs

Sfârşit de toamnă şi brumar / Gingaşe şi ghiduşe, / Pe Dealul Clujului apar / Frumoasele brânduşe. / Bobocii, joi s-au numărat, / Sunt patru .. minus “Unul” / Se-ntâmplă să fii renegat / De fraţi, chiar de-ai fost bunul / Şi devotatul lor mereu, / Aţi plâns şi-aţi râs deodată / Şi umărul l-ai pus la greu, / Mânând aceeaşi roată. / Gândind la fala ce-ai pierdut, / Se-ntunecă Feleacu / Şi tulnicele au tăcut, / s-a încruntat şi Iancu. / Noiembrie lasă zălog / Şirag de neguri sure, / Iar urşii-şi caută bârlog / În falnica pădure. / Măria ta, Urs Carpatin, / Trimis la hibernare, / Adapă-te la Cluj puţin / ‘Nainte de plecare / Şi du-te demn, nu şovăi, / Coroana să nu-ţi pice, / Că unii greu s-or poticni / Voind să o ridice. / În măreţia ei şi-au pus / Tradiţie, conştiinţă, / Şi strălucirea i-au adus / Ani mulţi de străduinţă. / Păstrează-ţi drept privirea-n sus, / De doare, nu te plânge / Şi toţi ce-au fost pui de Ursus / Când strigi „mor-mor” s-or strânge, / Iar tu, puternic cum te ştim, / Ridică-te-n picioare, / Cuprinde-ne, un trup să fim / În larga-mbrăţişare. / Apoi, urmând al vieţii curs, / Celor rămaşi în floare, / Dă-le coroana, Rege Urs / Cu maximă onoare! / Apune cum ai strălucit, / Gloria ta rămâne, / Iar celor ce te-au schilodit, / Urează-le de bine!”.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza