EVENIMENT. Iradierea cu uraniu din Băiţa, analizată de clujeni cu bani europeni

EVENIMENT. Iradierea cu uraniu din Băiţa, analizată de clujeni cu bani europeni
Radonul din locuinţele din zona minei uranifere Băiţa (Bihor) va fi “remediat”, în cadrul unui proiect în valoare de peste 5 milioane de lei derulat de Facultatea de Ştiinţa Mediului, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. În Băiţa, un sfert din decesurile din ultimii 15 ani cauzate de cancerul pulmonar sunt atribuite expunerii la radon. Sănătatea locuitorilor din zonă este afectată puternic de contaminarea radioactivă, ca urmare în localitate se înregistrează cea mai crescută rată de incidenţă a cancerului pulmonar din România.
Specialiştii de la UBB consideră situaţia ca fiind “critică”, şi solicită implementarea unor strategii eficiente de remediere a radonului având în vedere că în România nu a fost încă dezvoltat un program regional sau naţional care să abordeze această problemă. “în schimb, în majoritatea ţărilor membre din Europa s-au adoptat limite şi reglementări foarte stricte privind expunerea la radon şi măsurile preventive şi de remediere adecvate”, arată specialiştii UBB. Proiectul universităţii clujene ar urma să fie prima astfel de cercetare din ţară şi urmăreşte inclusiv stabilirea harţilor de risc în zona afectată Bǎiţa.


Cu banii de la UE va fi realizat un studiu pilot asupra contaminării cu radon şi produşii de filiaţie în locuinţele situate în vecinătatea minei uranifere “Avram Iancu” din Băiţa. Totodată ar urma să fie realizat un “prototip funcţional de soluţii constructive necesare protecţiei populaţiei la expunerea la radonul rezidenţial”, potrivit unei prezentări a proiectului.

Finanţarea este asigurată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul urmăreşte dezvoltarea şi aplicarea unor soluţii eficiente de remediere împotriva expunerii populaţiei la radon, “prin cercetare inovatoare cu cooperare internaţionalǎ”, în Cluj-Napoca şi Bihor, potrivit prezentării.

Un film documentar care a analizat situaţia locuitorilor din Băiţa, expuşi de 60 de ani la iradierea cu uraniu, a fost prezentat la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Vezi un fragment din documentar:


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza