EVENIMENT. Studiu UBB: radonul e a doua cauză a îmbolnăvirii de cancer pulmonar din lume

EVENIMENT. Studiu UBB: radonul e a doua cauză a îmbolnăvirii de cancer pulmonar din lume
O serie de studii efectuate de cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi de la Universitatea Cantabria din Spania arată că radonul este a doua cauză mondială a îmbolnăvirii de cancer pulmonar, potrivit EurekAlert.
Experţii au studiat efectele expunerii la radon într-o zonă cu mine de uraniu din Transilvania şi într-o zonă cu granit, în Torrelodones, Madrid.

Radonul (Rn) este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, acesta, la rândul său, provenind din dezintegrarea uraniului. Radonul se găseşte în soluri, roci şi apă şi nu poate fi detectat de om.

în România, studiul a avut loc în zona oraşului Ştei, din judeţul Bihor. în oraş era măcinat minereul de uraniu exploatat în bazinul minier Băiţa, în urmă cu câţiva zeci de ani.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Science of the Total Environment.

Raportul a fost realizat între anii 1994 şi 2006, folosind informaţii furnizate de institutele naţionale de statistică, date legate de bolile provenite din expunerea la radon şi un raport de risc făcut în 2006, care analizează mortalitatea şi incidenţa cancerului în toată Europa.

"Studiul arată că radonul este a doua cauză mondială a îmbolnăvirii de cancer pulmonar, după fumat, după cum au arătat numeroase alte studii efectuate, în ultimii ani, în diverse zone ale lumii", a spus Carlos Sainz, coautor al studiului şi cercetător la Grupul de Radiaţie Ionizantă, de la Universitatea Cantabria.

Autorii studiului au folosit detectoare de măsurare a nivelului de radon din 91 de locuinţe, în ultimele luni. Totodată, localnicii din zonele studiate au fost întrebaţi despre obiceiurile lor, inclusiv dacă fumează sau nu. Datele au fost procesate folosind un program IT complex (European Community Radon Software), iar rata potenţialei îmbolnăviri de cancer pulmonar a fost estimată pe baza datelor institutelor de statistică şi a celor din diferite rapoarte la nivel european.

în Ştei, incidenţa cancerului pulmonar este cu peste 100 la sută mai mare decât cea normală, iar nivelul de radon ajunge la peste două mii de bequereli (Bq) pe metru cub, în unele case.

Pentru prevenirea inhalării gazului, experţii sugerează ventilarea eficientă a pivniţelor şi subsolurilor, cu fante de extragere, deoarece simpla deschidere a ferestrelor nu este suficientă.

Vezi articolul original (engl.)

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
Comenteaza